H1N1: Hol lesznek oltóközpontok?

Szerző: MTI

Reggel nyolctól este nyolcig lehet felkeresni az oltóközpontokat; péntektől huszonkilenc kezdi meg próbaszerű működését az országban - mondta az egészségügyi miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jövő hét végére már kétszáz ilyen központ lesz közölte Székely Tamás. A tárcavezető ismertetése szerint az oltóközpontok az ÁNTSZ-től kapják a vakcinát, amelyből 200-500 adag közötti mennyiséget szállítanak ki első körben.

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre! >>

A központokban megkapható oltásért összesen háromezer forintot kell majd fizetni, amelyből a vakcina ára 1930 forint, annyi, mint a patikában. A tárcavezető elmondta, oltóközpontok lesznek az ÁNTSZ által működtetett oltási központok és a minisztérium fenntartásában működő kórházak.

Az oltóközpontokban azokat várják, akik csak térítés ellenében kaphatják meg a védőoltást, és egy-egy helyen egy orvos és egy asszisztens fog közreműködni, ők az oltóközpontnak kijelölt intézmények munkatársai lesznek. Az oltásért elkért díj is helyben marad, azonban a védőoltással el kell számolnia az intézménynek.

Székely Tamás ismertetése szerint ilyen helyeken oltást kaphatnak a magyar állampolgárokon kívül azok, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek vagy a menekültek és a menedékesek is. Falus Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, elméletileg betilthatják majd a nagyobb tömegrendezvényeket, de például az üzletközpontokat nem zárják be.

Utazási és egyéb korlátozást életbe léptetni nincs értelme, mert ezzel a vírus terjedését nem tudják megakadályozni. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján már elérhetőek azok a kórházak, ÁNTSZ telephelyek, oltóhelyek, ahol reggel nyolctól fogadják az embereket.

Látogatási tilalom több kórházban

Az influenzajárvány miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban és a szekszárdi Balassa János Kórház szülészeti osztályán. Ugyancsak részleges látogatási tilalom van érvényben a debreceni Kenézy Gyula Kórházban.
Részletek >>

Többek között oltóközpont lesz Budapesten az Országos Sportegészségügyi Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és az Amerikai úti idegtudományi intézetben. A vidéki intézetek közül a parádfürdői állami kórházban, a balatonfüredi szívkórházban, Mátraházán vagy Sopronban, a rehabilitációs gyógyintézetet lehet e célból felkeresni.

Szintén a fővárosban lehet felkeresni az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületét, az ÁNTSZ közép-magyarországi regionális intézetét a XIII. kerületi Váci úton, de lehet oltást kérni többek között az ÁNTSZ nemzetközi oltóhelyein Pécsett, Kaposvárott, Tatabányán, és intézeteiben Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Békéscsabán, Miskolcon, Veszprémben.

Az oltóközpontok listája megtalálható a http://www.eum.hu internetes oldalon "Rendkívüli oltóközpontok" címszó alatt.


(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.