H1N1 - Ellentmondásos tájékoztatás?

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2009.11.18.

Minél többet tud a lakosság a H1N1 járványról, annál bizonytalanabb a védekezést illetően – állítják a WEBBeteg által megkérdezett háziorvosok. A doktorok a legnagyobb veszélyt abban látják, hogy a szezonális influenza januári-februári tetőzésekor nem lesz oltóanyag, mert a "túl jól" sikerült kampány miatt elfogyott.

Szinte naponta érkeznek új hírek és információk a H1N1 járvány kapcsán, ám a lakosság egyre bizonytalanabb. A WEBBeteg több háziorvost is megkérdezett a kommunikáció hatásait illetően.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális infuenza elleni oltásról

Többségük azt mondta: nem az információk mennyisége, hanem azok gyakorta ellentmondásos mivolta okozza a legtöbb kárt. Immár nem csupán a laikusok, immár maguk a doktorok sem tudják, mi a teendő.

Példaként a tiszti főorvos ajánlását említették, amely szerint a legoptimálisabb az úgynevezett „kétkaros” oltás, vagyis ha a paciens egyszerre kapja meg a szezonális és a pandémiás (H1N1 elleni) vakcinát.

Az orvosok kétkedve ugyan, de igyekeztek megfelelni a főorvos instrukciójának, jóllehet, sokan attól tartottak, hogy a gyengébb immunrendszerű pacienseiket megbetegítheti a dupla adag oltóanyag (nem szólva a bennük lévő kétszeres higanyról).

Nem kell sokáig aggódniuk a háziorvosoknak, ugyanis a kétkaros oltást javasló Falus Ferenc a minap bejelentette: néhány héten belül elfogy a 2009-2010-es szezonra szánt hagyományos oltóanyag és nincs mód az utánrendelésre.

Az orvosok attól tartanak, hogy a szezonális járvány tetőzésekor, vagyis január-február környékén nem lesz mivel oltani.

A szezonális infleunzától tartóknak jó hír, hogy ha nem is a magyar gyártótól, külföldi cégek szezonális vakcinája hozzáférhető a patikákban, igaz, az Omninvest termékénél jóval drágábban.

Oltóközpontok, avagy centralizált védekezés

A legfrissebb hírek szerint 200 oltóközpontot jelölnek ki néhány napon belül, ahol bárki, vény nélkül is beadathatja magának a H1N1 elleni vakcinát.

A centrumokban – szemben a háziorvosokkal, akik csaknem kétezer forintot kérhetnek az oltásért – csak a szérumért kell fizetni. A doktorok állítják: veszélyes lehet, ha minden kontroll nélkül - elvileg - bárki kérheti az oltást.

Előfordulhat ugyanis, hogy valaki tévedésből (vagy túlzott aggodalmában) kétszeres dózist kap a vakcinából, mint ahogy az sem kizárt, hogy a hazai oltóanyaghoz jogosulatlanul is hozzájuthatnak.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

További cikkek az új influenzáról

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

H1N1 vakcina - Mit ír a betegtájékoztató?

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.