H1N1 - Ellentmondásos tájékoztatás?

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Minél többet tud a lakosság a H1N1 járványról, annál bizonytalanabb a védekezést illetően – állítják a WEBBeteg által megkérdezett háziorvosok. A doktorok a legnagyobb veszélyt abban látják, hogy a szezonális influenza januári-februári tetőzésekor nem lesz oltóanyag, mert a "túl jól" sikerült kampány miatt elfogyott.

Szinte naponta érkeznek új hírek és információk a H1N1 járvány kapcsán, ám a lakosság egyre bizonytalanabb. A WEBBeteg több háziorvost is megkérdezett a kommunikáció hatásait illetően.

Többségük azt mondta: nem az információk mennyisége, hanem azok gyakorta ellentmondásos mivolta okozza a legtöbb kárt. Immár nem csupán a laikusok, immár maguk a doktorok sem tudják, mi a teendő.

Példaként a tiszti főorvos ajánlását említették, amely szerint a legoptimálisabb az úgynevezett „kétkaros” oltás, vagyis ha a paciens egyszerre kapja meg a szezonális és a pandémiás (H1N1 elleni) vakcinát.

Az orvosok kétkedve ugyan, de igyekeztek megfelelni a főorvos instrukciójának, jóllehet, sokan attól tartottak, hogy a gyengébb immunrendszerű pacienseiket megbetegítheti a dupla adag oltóanyag (nem szólva a bennük lévő kétszeres higanyról).

Nem kell sokáig aggódniuk a háziorvosoknak, ugyanis a kétkaros oltást javasló Falus Ferenc a minap bejelentette: néhány héten belül elfogy a 2009-2010-es szezonra szánt hagyományos oltóanyag és nincs mód az utánrendelésre.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális infuenza elleni oltásról

Az orvosok attól tartanak, hogy a szezonális járvány tetőzésekor, vagyis január-február környékén nem lesz mivel oltani.

A szezonális infleunzától tartóknak jó hír, hogy ha nem is a magyar gyártótól, külföldi cégek szezonális vakcinája hozzáférhető a patikákban, igaz, az Omninvest termékénél jóval drágábban.

Oltóközpontok, avagy centralizált védekezés

A legfrissebb hírek szerint 200 oltóközpontot jelölnek ki néhány napon belül, ahol bárki, vény nélkül is beadathatja magának a H1N1 elleni vakcinát.

A centrumokban – szemben a háziorvosokkal, akik csaknem kétezer forintot kérhetnek az oltásért – csak a szérumért kell fizetni. A doktorok állítják: veszélyes lehet, ha minden kontroll nélkül - elvileg - bárki kérheti az oltást.

Előfordulhat ugyanis, hogy valaki tévedésből (vagy túlzott aggodalmában) kétszeres dózist kap a vakcinából, mint ahogy az sem kizárt, hogy a hazai oltóanyaghoz jogosulatlanul is hozzájuthatnak.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.