• Semmelweis-nap: ünnepelnek és az anyák megmentőjére emlékeznek a védőnők is

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, ezen a napon elismerik az egészségügyi dolgozók, így az orvosok, ápolók és más szakdolgozók egész éves munkáját. A Kenézy-díjas debreceni vezető védőnő, dr. Kissné Ary Szilvia 1982 óta dolgozik ezen a területen.

    1818-ban, ezen a napon született Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője. Az egészségügyben dolgozóknak szerte az országban díjakat, elismeréseket adnak át, így köszönve meg egész éves kitartó, lelkiismeretes munkájukat.

    A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben több orvos és egészségügyi dolgozó kapott elismerést, köztük Kenézy-díjat.

    Dr. Kissné Ary Szilvia vezető védőnő 1982 óta dolgozik ezen a területen, kezdetben védőnőként dolgozott egy Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen, majd 1995-ben Debrecenben folytatta pályafutását az akkori Városi Egészségügyi Szolgálatnál. Tizenhárom éve vezető védőnő.

    Több mint 90 védőnő munkáját koordinálja. Egész nap telefonál, elektronikus leveleket olvas és ír, megbeszéléseket tart, szerződéseket és jogszabályokat értelmez, a helyettesítéseket intézi, segít, ahol tud. Ő a motorja a debreceni védőnői hálózatnak.

    Hirdetés
    Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők

    2014. július 1-től a háziorvos utalja be a kismamát a szükséges vizsgálatokra. Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők>>

    Nagyon speciális munka az önöké, ráadásul egyedülálló a világon.

    Hungarikum a védőnői hálózat. Jövőre, június 13-án lesz 100 éves, sehol a világon nincs ilyen formában megszervezve, mint hazánkban. 2005 óta minőségirányítási rendszer alapján dolgozunk.

    Jelenleg 94 védőnő tartozik hozzám. 62-en területi védőnők, ők kijárnak a családokhoz, szerte Debrecenben, valamint 30 kolléga az általános és középiskolákban tevékenykedik, mint iskola-védőnő. Ezek mellett két kolléga az Anyatejgyűjtő Állomáson dolgozik.

    Mit jelent Önnek a Kenézy-díj?

    Megtiszteltetés. A díjjal minden debreceni védőnő munkáját elismerték, ez egy közös, csapatmunka, együtt értük el a kitűzött célokat. Az, hogy egy munkáltató elismerést ad a munkatársainak, van egy nap, amely az egészségügyi dolgozókat ünnepli, külön öröm a számomra.

    A Semmelweis-napot talán még inkább magukénak érezhetik a védőnők, a gyerekekkel, a családokkal foglalkozó kollégák.

    Az ünneplés mellett jut ideje a pihenésre is ezen a napon?

    Lesz időm pihenni, nem dolgozunk július 1-jén, nekünk ez munkaszüneti nap. Június 26-án volt a díjátadó ünnepség, 27-én pedig egy szabadidős, csapatépítő találkozót szerveztünk a kórházban.

    Kenézy-díjasok

    Dr. Kissné Ary Szilvia – Vezető védőnő
    Kovács Olivérné – Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály
    Dr. Oláh Róza – Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály
    Dr. Molnár Levente – Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály
    Dr. Boruzs Gyula – Belgyógyászati Osztály
    Dr. Csobán Tibor – Általános Sebészeti Osztály
    Dr. Nagy Eszter - KAITO
    Dr. Harsányi Zsolt – Rehabilitációs Osztály
    Pappné Gál Gabriella – Reumatológiai Osztály
    Rácsai János – Rehabilitációs Osztály
    Pál Jánosné – Intézeti Gyógyszertár
    Homonyik Józsefné – Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

    (Forrás: Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet)

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2014.07.01 09:41, Megjelenés: 2014.07.01 09:41
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    https://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/22898/miokardialis-hidak

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnosztizálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    Befolyásolható-e a baba neme a fogantatásnál?

    Fiú lesz, vagy lány? Ki ne ismerné a kérdést? Vagy rengetegszer hallotta az, aki már várt babát, vagy mi magunk tettük fel a kérdést, amikor a környezetünkben volt egy kismama. Mindegy, csak egészséges legyen! - hangzik el a válasz. És valóban sokszor így gondolják a szülők, mégis mindenki izgalommal várja a napot, amikor megtudhatja, hogy a születendő gyermeke fiú vagy lány lesz.

    Teherbe esést segítő tanácsok

    Ha egyszer úgy gondoljuk, készen állunk a családalapításra, akkor az utolsó dolog, amire vágyunk, az a várakozás. Bár az időzítés az anyatermészeten múlik, van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy növeljük a mielőbbi teherbe esés esélyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.