• H1N1: csökkenti az oltás hatékonyságát a népszerű lázcsillapító

    Szerző: Független Hírügynökség

    Védőoltás után kisgyerekeknek nem érdemes paracetamolt adni az esetleges láz ellen, állapították meg cseh kutatók. A lázcsillapító ugyanis nem igazán használ, másrészt csökkentheti az oltás hatását.

    Erről a Lancet brit orvosi lapban számolt be a kutatásvezető, Roman Prymula professzor, és a cikket ismertette csütörtökön a BBC brit közszolgálati hírportál.

    Hirdetés

    A kutatásban 450 olyan kisgyereket vizsgáltak, aki különféle védőoltásokat kapott. A gyerekek felének az oltás utáni 24 órában 6-8 óránként adtak paracetamolt. A másik csoport nem kapott lázcsillapítást.

      Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag és mi az, amit fontos tudni róla?
    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell>>

    Abban a csoportban, amelyik nem kapott paracetamolt, a gyerekek 66 százalékának lett 38 fok feletti láza, míg a paracetamolos csoportban 42 százaléknak.

    Viszont kiderült, hogy a paracetamolos csoportban a kisgyerekek vérében lényegesen alacsonyabb volt az antitestszint. Vagyis az oltás náluk kevésbé volt hatásos.

    A kutatók első magyarázata az, hogy a paracetamol miatt az immunrendszer nem kellően reagál az oltásra.

    A cseh professzor szerint "nem szabad megelőzésképpen rutinszerűen paracetamolt ajánlani oltás előtt vagy után, hanem az orvosnak körültekintően kell mérlegelnie az előnyöket és a kockázatokat".

      Oltsák be influenza ellen a gyermekeket! - ezt tanácsolja a Sanofi és az OGYEI is

    Nemcsak az újinfluenza, hanem a szezonális influenzavírusok is sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a kiskorú gyermekekre, mint az idősebbekre - áll az egyik nagy oltóanyag gyártó pénteki közleményében.
    Ugyanis a gyermekek szervezete teljesen védtelen még az influenza vírussal szemben, így az első megbetegedés súlyosabb lefolyású az utána következőknél.
    A Sanofi és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet is azt tanácsolja a szülőknek: oltassák be gyermekeiket mind az új, mint a szezonális influenza ellen. A közlemény figyelmeztet arra, hogy az új A/H1N1 is abból az influenzavírusból módosult tovább, amelyik legtöbbször betegíti meg az emberi szervezetet.
    Az egyik ilyen módosult változat okozta a spanyolnáthát, amely körülbelül 20-40 millió ember életét követelte. Mészner Zsófia, OGYEI főigazgatója szerint a kiskorúak esetében rendkívül fontos a megelőzés, és az influenza elleni védőoltás.
    Már csak azért is, mert még megjósolni sem lehet, hogyan fog mutálódni a H1N1 vírustörzs, mennyire alkalmazkodik majd az emberei szervezethez. A Sanofi szakemberei ezért hangsúlyozzák: fontos, hogy mindkét oltást a szezonális és a pandémiás védőoltást is megkapják a gyerekek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.18 02:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag, és mi az, amit fontos tudni róla?

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje el, ha paracetamolt vesz be

    A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik legismertebb csoportot képviselik. Talán ártalmatlannak tűnhet bekapni egy-egy pirulát a fejfájás vagy megfázás tüneteire, azonban ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek is kiválhatnak mellékhatásokat vagy kölcsönhatásba léphetnek más szerekkel, például étrend-kiegészítőkkel.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    OEK: az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

    Az influenza vírusa rendkívül változékony, emiatt kell ahhoz minden évben hozzáigazítani az oltóanyagot - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.