Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

MTI
megjelent:

Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán.

A főorvos a Diabétesz világnapon elmondta, fontos megkülönböztetni a gyermekeket és a felnőtteket (2-es típusú) érintő cukorbetegséget, hiszen a gyerekek esetében autoimmun, s nem táplálkozással összefüggő betegségről van szó.

Tovább Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

Az elmúlt 20 évben a gyermekek körében még nagyobb arányban jelent meg a cukorbetegség, mint a felnőtteknél; az utóbbiak száma megduplázódott az eltelt évtizedek alatt. Ma Magyarországon 750 ezer diabéteszes betegről tudnak.

Hozzátette, míg a felnőttkorban kialakuló betegség hátterében általában az elhízás áll, a gyermekeket érintő diabétesz arányának növekedése mögötti okokat egyelőre nem sikerült feltárnia az orvostudománynak, de mindenképpen valamilyen külső tényezőről van szó.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása
A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása - Mi válthatja ki?

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.