• Fiatal rezidens gyermekorvosok szülőknek szóló könyve

    Szerző: Dr. Cseh Áron

    A legnagyobb múltú hazai gyermekklinika fiatal rezidens orvosai hiánypótló könyvet írtak, ami szülőknek szeretne segíteni a beteg gyermekének ellátásában.

    A szerzőket az inspirálta, hogy a minden felmérés alapján alacsony tudást ezen a téren javítsák, ezzel az orvos- és nővérhiány miatt túlterhelt ellátórendszert is tehermentesítsék. Amennyiben a könyvet valaki elolvassa, tünetek vagy élethelyzetek szerint csoportosítva kaphat tanácsot gyermekével kapcsolatosan, hogy mikor látható el otthon, mikor kell megmutatni háziorvosnak, vagy mikor kell azonnal mentőt hívni hozzá.

    Mikor kell és hogyan lázat csillapítani? Mennyi folyadékot kell innia a gyermeknek? Milyen fájdalomcsillapító adható neki? Hogyan vezesse be a szilárd táplálékot csecsemőjének? Milyen tünetek mutatják a nehézlégzést, és mikor kell kórházba menni? Mi történik a beteg gyermekkel a kórházban? Hogyan ismerhetőek fel a legfontosabb gyermekbetegségek? Mit vigyen magával hosszabb útra, ha gyermekkel utazik? Milyen védőoltásokat kapjon meg a gyerek?

    A legtöbb szülőt ilyen, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják, akár első, akár sokadik gyermeküket nevelik. A könyvből minderre, és további gyakori és fontos kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődő szülők, nagyszülők, nevelők. Az orvosi gyakorlatban jól bevált osztályozó rendszerhez hasonlóan a könyv is minden fejezetében a betegségek leírása után csoportosítva tárgyalja a tüneteket. A jelzőlámpa színei mutatják a súlyossági fokokat. Zöld színnel jelöli, ha otthon is ellátható a betegség. Sárga színnel, ha háziorvosnak vagy ügyeletnek kell megmutatni a gyermeket. Piros színnel pedig, ha azonnali beavatkozást, vizsgálatot vagy mentő hívását igényli.

    A könyv 40 fejezetét fiatal gyermekorvosok írták, akik a legnagyobb múltú hazai gyermekgyógyászati intézetben dolgoznak. A több, mint 175 éves I. sz. Bókay utcai Gyermekklinika mindig is egyet jelentett a minőségi gyermekellátással. A fiatalok írásmódja biztosítja, hogy laikusok számára is jól érthető legyen a könyv, a téma szakértőinek lektorálása pedig, hogy a legfrissebb orvosi tudásnak megfelelőek az egyes ajánlások.

    Kiváló ajándék lehet a megjelent könyv minden szülőnek, és mindazoknak, akik a gyermekekkel előforduló betegségek és élethelyzetek kapcsán biztos tudásra szeretnének hagyatkozni. A könyv megvásárlásával a klinika alapítványát támogatja a vásárló, ezzel a beteg gyermekek ellátását is segítheti!

    dr. Cseh Áron, dr. Krivácsy Péter, dr. Szabó Attila

    Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

    Gyermekkori betegségek és sürgősségi élethelyzetek otthoni megoldása

    Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft.

    Megvásárolható a Semmelweis Kiadó boltjaiban, a Líra könyvesbolt hálózatában, valamint az interneten is:

    Módosítva: 2015.12.15 13:11, Megjelenés: 2015.12.15 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Onkológiai kezelés

    Onkológiai kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A terápia egyik mellékhatása szájnyálkahártya-gyulladás lehet. Hogyan előzze meg?

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

    Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Tévhitek a gyermekgyógyászatban

    Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

    A leggyakoribb gyermekbetegségek

    Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.

    Tévhitek a gyermekbetegségekkel kapcsolatban

    Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, amely ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet - mint például a fájós fül felszúrása -, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja.

    Új remény a ritka betegséggel élőknek

    Ma Magyarországon minden 10. családban olyan gyermek születik, aki a 6000 ritka betegség valamelyikével küzd és él együtt. Sajnos ezeknek a gyerekeknek nem mindegyike kezelhető, de sokszor azok is későn kapják meg a megfelelő ellátást, akik problémájára lenne megoldás.

    A szülői gondoskodás orvossal nem pótolható

    Dr. Drávai István gyermekgyógyász, háziorvos 35 éve van a pályán. A Sopronba az egyetemi évek után visszatérő doktor gyermekgyógyász háziorvosként dolgozik. Interjú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.