• Laktózérzékenység gyermekeknél

    Szerző: dr. Novák Hunor

    A világ lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb fokú laktózérzékenységben szenved, ennek evolúciós okai vannak. Sok étel tartalmaz titokban laktózt - nagyobb gyermekeknél ezért sokszor áll a visszatérő, tisztázatlan eredetű hasfájás hátterében a laktóz intolerancia.

    Ez a laktóz intoleranciáról (laktózérzékenységről) szóló összefoglaló főként a legnaprakészebb orvosi irányelvekre és az Uptodate.com orvosi portál ajánlásaira épül.

    Ha valakinél panaszok alakulnak ki a tejfogyasztást követően, annak két fő oka lehet:

    • Tehéntej-fehérje allergia: ez csecsemőknél, kisdedeknél gyakoribb. Az édesanya által elfogyasztott tejben, tejtermékekben lévő tehéntej-fehérje kiválasztódik az anyatejbe, így ez a „tejallergiás” csecsemőnél panaszt okozhat a szoptatás miatt. 1-3 hónapos korú csecsemők között ennek gyakorisága 2-5% közötti, és ők többnyire 1 éves korra kinövik. „Tejallergia” esetén nagyobb gyermekeknél laktózmentes tej fogyasztásakor is panasz jelentkezik.
     Bővebben A tejfehérje-allergiáról részletesen
      
    • Laktóz intolerancia: laktózmentes tej fogyasztásakor nincs panasz, de teljes, „normális” tej fogyasztásakor jelentkeznek a tünetek  A cikkben erről lesz szó.
     Bővebben A laktóz intolerancia felismerése
    Hirdetés

    Laktózérzékenység vagy tejallergia?

    • Tehéntej-fehérje allergia és laktóz intolerancia közös tünetei: haspuffadás, hasi fájdalom, görcs, bélgázosság, fokozott bélmozgás (kutyorgás)
    • Tehéntej-fehérje allergiára jellemző tünetek: véres-nyákos széklet, ekzema
    • Laktóz intoleranciára jellemző tünetek: laza, vizes-habos hasmenés, savanyú szagú (savas vegyhatású) széklet

    A laktáz enzim „evolúciós feladata” az anyatejben található tejcukor, azaz laktóz lebontása – mivel egy felnőtt már nem „szopik”, ezért evolúciósan érthető, hogy a laktáz enzim szintje, aktivitása fokozatosan csökken az életkorral. A legtöbb gyereknél 5 éves korra már jelentősen lecsökken a laktáz szintje – ebből érthető, hogy a világ lakosságának kb. 70%-a kisebb-nagyobb fokú laktóz intoleranciában „szenved”.

    Ha nincs elég laktáz enzimünk, akkor a laktóz, azaz tejcukor nem bomlik le, hanem a vastagbélbe kerülve a baktériumok általi kóros lebontás során rövid szénláncú zsírsav és hidrogén keletkezik. A tünetekért főleg a felszaporodó hidrogéngáz felelős, amely feszíti a beleket: köldök körüli vagy alhasban jelentkező hasfájás, puffadás, hányinger, „bélkutyorgás”, savanyú szagú, laza széklet vagy habos-vizes hasmenés, serdülőkortól kezdve pedig hányás jelentkezhet laktózfogyasztást követően. Ha két hétig szigorú laktózmentes diéta mellett megszűnnek a panaszok, az diagnosztikus értékű. A panaszokkal javasolt gyermekgyógyászhoz fordulni, hiszen a probléma összetettebb, mint ahogyan az elsőre látszik.

    Hogyan lehet a laktózérzékenységet diagnosztizálni, és mire kell figyelni a vizsgálat előtt, hogy ne kapjunk hamis eredményt? A választ elolvashatja dr. Novák Hunor oldalán.

    Dr. novák Hunor

    Szerző: Dr. Novák Hunor, általános orvos
    UpToDate.comwww.ncbi.nlm.nih.govpediatrics.aappublications.org

     

    dr. Novák Hunort követhetik a Facebookon is:

    Módosítva: 2015.05.13 09:41, Megjelenés: 2015.05.13 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Stroke után

    Stroke után

    Dr. Kerekes Éva

    A pszichés szövődmények kezelését már a korai szakaszban el kell kezdeni.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA