Egy éve gyógyítanak a mesedoktorok

Well pr
megjelent:

Számtalan beteg gyermeknek okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat. A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket.

19 megye, 52 település, 72 kórház… és rengeteg mese!

meseEgy éve, 2013 augusztusában indult útjára a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program. A felhívás futótűzként terjedt, a kezdeményezéshez azóta közel 25 000 önkéntes csatlakozott, akik közül 7200-an már olvastak is mesét az ország 42 kórházában. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok ugyanakkor nemcsak személyesen, de a távolságot és az időbeli korlátokat kiküszöbölve, weben keresztül is hozzájárulnak a beteg gyermekek lelki egészségéhez.

A K&H gyógyvarázs Youtube csatornán található 114 videója ugyanis már több mint 14 000 kicsinek vitte el az ország 30 gyermekosztályára a mese gyógyító erejét, és segítette felépülésüket, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonukba, családjukhoz, és újra teljes életet élhessenek.

„Hatalmas meglepetés ért bennünket egy évvel ezelőtt, amikor a meghirdetést követő 24 órában több mint 20 000 ember látogatta meg a K&H gyógyvarázs mesedoktorok honlapját. Szívet melengető, hogy mennyi lelkes önkéntes jelentkezett rögtön, és regisztrál azóta is, hogy segítsen a kis betegeken. Kezdetben 20 kórházban hirdettük meg a programot, de mivel 24 óra alatt elfogyott az összes időpont, rögtön nekiláttunk, hogy új intézményeket vonjunk be, új időpontokat tegyünk elérhetővé” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Gyerekek a kórházban

A kórházi tartózkodás minden gyerek számára nehéz – legyen bármilyen korú is. Az otthontól és a barátoktól való távollét, az idegen szituáció, a vizsgálatok, a szokásos napi rutin megváltozása mind-mind frusztrációt okoznak a gyerekeknek. Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?

A személyesen meseolvasókat fogadó kórházak száma mára 42-re nőtt, így szinte az ország minden táján van olyan gyermek-egészségügyi intézmény, ahol lehet olvasni. Jelenleg hetente körülbelül 60 mesedoktor olvas mesét az ország 17 megyéjének 33 településén. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok által beküldött mesevideókat pedig 14 megyében és Budapesten összesen 30 gyermekosztályon nézhetik meg a kis betegek.

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program a közelmúltban rangos nemzetközi elismerésben is részesült: 2014-ben egyedüli magyarként elnyerte a 80 országban jelenlévő Nemzetközi PR Szövetség Golden World Award díját egészségügyi kategóriában. A kommunikációs szakma Oscarjának számító elismerés nyerteseit 415 nevező közül választották ki 30 kategóriában.

„Az elismerés nemcsak minket, az összes mesedoktort is illeti. Köszönjük önkénteseinknek a hatalmas lelkesedést, a sok mesét, a gyógyító szavakat, az elmúlt egy év összes csodás pillanatát! A program természetesen tovább folytatódik, a kórházakba már december végéig lehet időpontot foglalni, illetve videón is várjuk a kedves történeteket! – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

Tovább gyógyítanak a mesék

Mostantól újabb lehetőség nyílik – azoknak, akik eddig még nem vettek részt a programban, és azoknak is, akik újra át szeretnék élni a beteg gyerekek megajándékozásának élményét. Tovább gyógyítanak a mesék.

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok személyes és webes programjára a khgyogyvarazs.hu oldalon lehet jelentkezni.

Így látják a programot a résztvevők

„Jól emlékszem, gyermekkoromban mennyit számított, amikor édesanyám leült az ágyam szélére, amikor beteg voltam, és belekezdett kedvenc történetembe. Rögtön mesevilágba repültem, ahol a nyuszinak is fájt a foga, ahol a macit meggyógyította a doktor bácsi. Ugyanezt az élményt szerettem volna átadni a kórházi ágyban fekvő kis betegeknek is, ezért jelentkeztem a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra.” – mondja Edina, aki a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba látogatott el az elmúlt hónapban.

„A K&H gyógyvarázs mesedoktorok melegséget, megnyugvást hoznak a beteg gyerekek napjába, csökkenti félelmüket, szorongásukat. Olyan környezetet teremtenek a gyerekeknek, amely segíti a gyógyulásukat, hiszen addig sem foglalkoznak betegségükkel, kiszakítja őket a kórházi steril környezetből” – mondta el dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályának vezetője.

„Egy kis faluban élek Csongrád megyében, és sajnos nincs a közelben kórház, ahol tudnék mesét olvasni. Mivel nemrég az unokám is heteket töltött kórházban, így tudom, hogy minden segítség jól jön. Fiam segítségével felvettük kedvenc mesémet videóra, és beküldtük, hogy minél több gyermeket felvidítson a történet” – nyilatkozta Marika néni.

(Well PR, K&H gyógyvarázs)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.

Miért fontos az önkénteskedés?

Ma van az önkéntesség világnapja. Bár a karitatív tevékenység számos előnnyel jár mind az önkéntes, mind pedig a társadalom számára...

Heim Pál: A pozitív élmények hosszú távon is megmaradnak a gyermekben

Jövő nyárra megvalósulhat a Bethesda Gyermekkórházban az a gyermekgyógyászati mintaprojekt, amelynek egyik fontos célja, hogy a kis betegek...

Tovább gyógyítanak a mesék

Mostantól újabb lehetőség nyílik – azoknak, akik eddig még nem vettek részt a programban, és azoknak is, akik újra át szeretnék élni a beteg...

Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?

A kórházi tartózkodás minden gyerek számára nehéz – legyen bármilyen korú is. Az otthontól és a barátoktól való távollét, az idegen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.