Egészségügyi államtitkárság: jövőre több pénz jut a koraszülött mentésre

Szerző: MTI

Az Országgyűlésnek benyújtott tervezet szerint, a jövő évi költségvetésben az idei évre tervezetthez képest 182 millió forinttal több jut a koraszülöttek mentésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága vasárnap, a koraszülöttek világnapján az MTI-vel.

A közleményben kifejtették: ebből az Országos Mentőszolgálat 2014-ben 70 millió forint értékben szerez be két új korszerű mentőgépkocsit, míg a további 110 millió forintot a mentés működési költségeinek többlettámogatására kívánja fordítani az egészségügyi államtitkárság.

RSV-fert?zés - Komoly veszélyt jelent, ha félvállról vesszük!
Kisgyermekek körében a légúti fertőzésekért, gyakran a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőttek esetében a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél a fertőzés komoly következményekkel járhat. RSV-fertőzés - Komoly veszélyt jelent, ha félvállról vesszük!

Ezen túlmenően a szaktárca folytatja 2010-ben indított pályázatait, aminek köszönhetően 4,8 milliárd forintból az ország 23 intézményében újul meg a koraszülött-ellátás.

Kiemelték továbbá, hogy az idén novembertől minden, a 32. hét előtt világra jött gyermek térítésmentesen részesülhet az őket leginkább fenyegető vírusfertőzés, az RSV megelőzésére szolgáló védőoltásból.

Világszerte és Magyarországon is tíz csecsemőből egy idő előtt érkezik a világra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága „a koraszülöttek életesélyeinek növelését, s ezért ellátásuk, korai gondozásuk fejlesztését kiemelten fontos feladatának tartja” - hangsúlyozza a közlemény, hozzátéve: jövőre összesen 565 millió forint jut arra, hogy „a koraszülött csecsemők a lehető legmegfelelőbb ellátást kaphassák meg, növelve ezzel esélyüket”.

RSV-fert?zés - Komoly veszélyt jelent, ha félvállról vesszük!
Az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen és megelőzzék a koraszülést Dr. Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szerint az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen, és megelőzzék a koraszülést. A szakember szerint a fejlettebb országokban, például Magyarországon, illetve az Egyesült Államokban a koraszülés legfőbb oka, hogy a nők egyre idősebb korban vállalnak gyermeket. Megelőzhető a koraszülés?

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Túl sokat betegeskedik a gyerek?...

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben...

Gyermekorvos, az influenza elleni...

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a...

Prof. dr. Pintér Sándor: fél...

Az ön szíve is összeszorul, ha szirénázó mentő suhan el az utcában? És ha koraszülött mentőt lát? Valahogy érzékenyebbek vagyunk a...

Szebasztián története: 380 grammal...

Világszenzációnak tekinthető Magyarország eddigi legkisebb koraszülött babájának története, vagyis az a szakmai munka, ami a mostanra 5 hónapos...

Ha a gyermek koraszülött

Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.