• Koraszülöttek ügye - ÁNTSZ: további vizsgálatokra van szükség

    Szerző: MTI

    További vizsgálatokra van szükség a végső, megalapozott következtetések levonásához a miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálok ügyében az ÁNTSZ közlése szerint.

    Befejeződött az SZTE koraszülöttosztályának fejlesztése


    Növelték a férőhelyek számát, lecserélték a diagnosztikai berendezéseket, műszereket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központjában most befejeződött projekt eredményeként. Részletek>>

    A járványügyi, illetve epidemiológiai vizsgálat során több olyan vizsgálati irány is felmerült, amely magyarázatot adhat arra, hogy mi okozhatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztus elején történt haláleseteket, azonban a végső, szakmailag és tudományosan megalapozott következtetések kialakításához további, kiegészítő laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatokra is szükség van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

     
    Hirdetés
     
    A közlemény szerint az elmúlt napokban újabb minták érkeztek be az Országos Epidemiológiai Központba. A laboratóriumi elemzések száma várhatóan a kétszázat is meghaladja majd. A vizsgálatok nemcsak a betegséget okozó kórokozókra, de olyan baktériumokra is kiterjednek, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni - írta az ÁNTSZ.

    Minden kilencedik gyermek koraszülött


    Világszerte minden kilencedik gyerek koraszülöttként jön világra - derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat legújabb számában közzétett tanulmányból, amelyben 65 ország mutatóit elemzik a kutatók. Minden kilencedik gyermek koraszülött>>

    Kifejtették: az átfogó vizsgálat a többi között kiterjed olyan baktériumok, esetleg vírusok szerepére, amelyek a környezetben is bárhol előfordulhatnak, és jelen vannak az egészséges, ép immunrendszerű emberekben is, bennük azonban nem okoznak betegséget. Ugyanakkor az extrém alacsony súllyal, fejletlen és sérülékeny immunrendszerrel, alacsony életeséllyel megszületett csecsemőkre veszélyesek lehetnek. Ilyen kétarcú baktérium lehet például a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus. A laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatok célja egyebek mellett éppen az, hogy ezen mikroorganizmusok szerepét tisztázzák.

    Megelőzhető a koraszülés?


    Amerikai kutatók megállapították, hogy a fogantatás időpontja befolyásolja a babák egészségét. A májusban fogant babák például nagyobb valószínűséggel korábban születnek a tervezettnél, és ez hátrányosan befolyásolhatja az újszülött egészségi kilátásait. Az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen és megelőzzék a koraszülést. Megelőzhető a koraszülés?>>

    Az ÁNTSZ kiemelte: a miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás. Ezt segíti a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) korábbi felajánlása is, amely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra. A lélegeztetésre szoruló koraszülöttek ellátásába pedig - szintén szükség esetén - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház kapcsolódik be - olvasható a közleményben.

    Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 11-én rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még aznap este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt szerdán közölte: a Miskolci Rendőrkapitányságon múlt hét pénteken egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két, egymástól független feljelentés szerint júliusban a kórházban megszületett gyermekük (egy-egy fiúgyermek) "halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása".
     
    Múlt kedden és csütörtökön a nyomozó hatóságok a felderítés, az igazságügyi szakértői vizsgálatok lefolytatása és a bizonyítási eszközök beszerzése érdekében foglaltak le a kórházban elhunyt koraszülöttekre vonatkozó iratokat. Az eljárás a betegellátást nem veszélyeztette és nem veszélyezteti - közölte a rendőrség.
     
    (MTI)
    Legutóbb frissült: 2013.08.24 15:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Inkubátoros csecsemők - Elindult a Babales program

    Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő programot a budai Szent János Kórház.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    Gyermekek számára tart szűrővizsgálatokat a Semmelweis Egyetem

    Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata.

    Tájékoztatás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban bevezetett biztonsági intézkedésekről

    Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül 2013. augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán sajnálatosan bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.