Komplex kisgyermekkori szűrőprogram indul

Szerző: MTI

Uniós támogatással kisgyermekkori komplex szűrőprogram indul, amelynek célja bevonni az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

A kiemelt program 2,5 évig tart majd, és 2,5 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg - jelentette be az államtitkár a sajtótájékoztatón.

A program egy része egy - tizenöt életszakaszra bontott - szülői kérdőíven alapul, amelyet 1500 család tölt majd ki gyermeke életkorának megfelelően. A program részeként a védőnők elektronikus úton, táblagépek segítségével fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, így egységes dokumentumrendszer jön létre - ismertette.

Fogarasi András gyermekneurológus kifejtette: a programmal szeretnék elérni a teljes gyerek-alapellátást és a házi gyermekorvosokat, hiszen a korai ellátásra szoruló gyermekek több mint harmada nem kapja meg a szükséges ellátást vagy szolgáltatást. A korai életszakaszban nyújtott támogatás eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi, ezért is van szükség a komplex felmérésre - tette hozzá.

Az ellátásban résztvevők feladatainak koordinálása

Az informatika fejlesztésére és összehangolására azért van szükség, mert a védőnő körzet szerint dolgozik, de nem biztos, hogy a gyermekorvos is a körzetből való, hiszen a szülő szabadon választhat gyermekorvost - fejtegette a program szakmai vezetője.

A módszertani rész keretében elsősorban azt tekintik át, hogy jelenleg melyek a védőnők és a háziorvosok feladatai a gyerekek 0-7 éves korában, mert rengeteg a párhuzamosság - mondta Fogarasi András.

Fogarasi András közölte, a módszertani fejlesztés jövőre továbbképzéseken fog eljutni az alapellátó orvosokhoz, és része lesz a védőnői tananyagnak is.

Gyermekbetegségek

Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban. Mikor forduljunk orvoshoz?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy...

Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.