Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás a debreceni gyermekklinikán

MTI
megjelent:

Az újszülött-koraszülött ellátásban mérföldkőnek számító, a vér méregtelenítését szolgáló beavatkozást hajtottak végre egy újszülöttön szerdára virradó éjszaka a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) gyermekgyógyászati intézetében - közölte Balla György akadémikus, intézetigazgató szerdán az MTI-vel.

Egy életet veszélyeztető anyagcsere-betegségben szenvedő néhány napos, 3 kilogramm alatti újszülöttet elsőként az országban sikerült tartós hemodialíziskezelésben részesítenünk, ezzel eltávolítottuk azt a mérgező anyagot, amely az agy számára toxikus - ismertette a beavatkozás lényegét a professzor.

Korszerű eszközök, körültekintő előkészítés

Az újszülött hemodialíziskezelése azért vált lehetővé, mert az egyetem számos szakembere, valamint a Fresnius hemodializáló eszköze ezt lehetővé tette. A beavatkozásban az intenzív újszülöttellátás szakemberei, nefrológusok, gyermeksebészek, aneszteziológusok, radiológusok, ultrahangos szakemberek, intenzíves és dializáló nővérek vettek részt.

A dialízis

A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. A dialízis formái.>>

A beavatkozást országos konzultáció előzte meg, melynek a döntése az volt, hogy Debrecenben történjen meg az újszülött tartós hemodializáló kezelése - mondta el Balla György.

Mint mondta ennek az eredménynek a nyilvánossá tételével meg akarják ismertetni a közvéleménnyel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekgyógyászati Intézetének mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozását.

Nem csupán a családok, a hozzátartozók számára fontos, hanem a gyermekgyógyászok számára is, hogy mától kezdve ez a beavatkozás a DEOEC intenzív koraszülött-újszülött központjában rendelkezésre áll - tájékoztatott Balla György akadémikus.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.