A hasfájás megítélését könnyítő megfigyelések

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Mint minden gyermekgyógyászati kórállapot esetén, így a hasfájásra panaszkodó gyermek vagy az arra gyanús csecsemő esetében is a hasfájás objektív jeleit kell keresni.

A hasfájás egy kellemetlen tünet, és még az intenzitásától függetlenül is rányomja a gyermek viselkedésére a bélyegét. Annak a gyermeknek biztosan nincs jelentős hasfájása, aki szüleinek ugyan arra panaszkodik, de azzal egy időben puskagolyó sebességgel kergeti testvérét végig a lakáson.

Honnan tudjuk, hogy fáj a gyermek hasa?

De, ha egy gyermek összegörnyedve panaszkodik hasfájásra, félrehúzódik, lefekszik, kedvetlen, visszautasítja az ételt, italt, akkor valóban jelzésszerűen megéli az elmondott fájdalmat. Ha ehhez egyéb objektív jel is társul, mint például a hasfájásra történő felébredés, a fájdalom mellett látott puffadt, feszes has, a székletürítésben és annak állagában bekövetkező változások (akár gyakrabban, akár ritkábban ürít székletet a gyermek), fájdalomcsillapító kérése, ismétlődő hányások, akkor mindenképpen keresnünk kell a kiváltó okot annak érdekében, hogy hosszútávon orvosoljuk a problémát.

Csecsemők hasfájásának jelei

Csecsemőkorban az általános tünetekből lehet a hasfájásra következtetni: a baba többnyire periodikusan sír, vagyis sírását rövid, megnyugvásos fázisok szakítják meg, de alapvetően nyugtalan. A fájdalom miatt elsápadhat, leizzadhat, lábait felhúzza a fájdalom idején, hasa puffadt, feltűnően domborodó, és természetesen mind a széklete, mind annak ürítési gyakorisága megváltozhat.

Nagyobb, jól együttműködő gyermekek segítő információkat is adhatnak. Ha görcsös hasi fájdalomról számolnak be, az behatárolható ideig jelentkezik, majd enyhül és ismétlődik. Ilyen esetekben a hasüregi szervek falában lévő simaizmok görcsös összehúzódása áll a fájdalom hátterében. Ilyen simaizom található a gyomor- és bélfalban, a húgyutak falában, az epehólyag falában és a méhben. A simaizom görcséhez vegetatív reflex révén általános tünetek is társulnak: elsápadás, ritkán kipirulás, verejtékezés, hányinger, hányás.

A heteken át elhúzódó vagy visszatérő hasfájás a hasi szervek megbetegedéseire utalhat, és a fájdalmon kívül rendszerint egyéb tünetek is észlelhetők.

Amennyiben a gyermek meg tudja határozni a fájdalma pontos helyét, vagy az orvosi vizsgálat során jól behatárolható az a hasi terület, amely érzékeny, akkor szintén támpontot kapunk a kóreredet meghatározásához. Természetesen az is informatív, ha a fájdalom a has egészére kiterjed.

Milyen betegségre utalhat a hasfájás?

  • A felső hasfél fájdalmai lehetnek hasüregen kívüli okok következményei, vagy hasüregi eredetűek. Előbbihez tartozó lehet a tüdő alsó lebenyeit érintő tüdőgyulladás (láz, köhögés), a reflux következtében kialakult nyelőcsőgyulladás, hasfali sérvek, izomfájdalmak. Utóbbiakhoz tartoznak a máj, a hasnyálmirigy, a lép, a gyomor, a vékony- és vastagbél egy szakaszának betegségei.
  • A köldök körüli fájdalmak vastagbél eredetű fájdalmak, mely hátterében puffadás, bélférgesség, tejcukor érzékenység, ételallergia, pszichoszomatikus ok állhat, de időnként a féregnyúlvány-gyulladást (vakbélgyulladást) is jelezhetik a gyermekek ebben a régióban.
  • Az alhas jobb oldalán jelentkező éles, hasító fájdalom jellemzi típusosan a féregnyúlvány-gyulladást (köznapi nyelven vakbélgyulladást), de jobb oldali vesekőkólika, valamint lányoknál a jobb petefészek és a méhet rögzítő jobb oldali szalagok betegségei is kiválthatják. Jobb oldali kizáródott lágyéksérvet szintén ki kell zárni ennél a típusú panasznál.
  • Az alhas középső részén fellépő fájdalom származhat a vastagbél utolsó szakaszából, a húgyhólyagból, méhből.
  • Az alhas bal oldalán jelzett fájdalmak vastagbél eredetűek lehetnek, de sugározhat erre a vesekőkólika is. Lányoknál a petefészekből és a méh bal oldali függesztő szalagjából is származhat erre a régióra lokalizálódó hasfájás. Bal oldali kizáródott lágyéksérv ugyancsak ezen a területen okoz panaszt.
  • Diffúz, az egész hasra kiterjedő fájdalom tapasztalható hasi nyirokcsomó-gyulladás esetén, hashártyagyulladáskor, de az aceton felszaporodásával járó állapotokban is (kiszáradás, éhezés, cukorbetegség).

Hasfájás jelentkezésekor figyelni kell annak dinamikáját is. Ez segít – többek között- annak az eldöntésében, hogy van-e sürgősségi teendő vagy nincs. A sürgősségi ellátást igénylő hasi kórképek rövid időn belül fokozódó, egyre hevesebb panaszokat okoznak, mely mellett a gyermek általános állapota is folyamatosan romlik. A tünetek annyira markánsak, hogy attól nem kell félni, hogy a szülő nem veszi ezeket észre, illetve, hogy nem fog orvosi segítséget kérni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Túl sokat betegeskedik a gyerek?...

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben...

Gyermekorvos, az influenza elleni...

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a...

A hasfájás és kezelése

A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen...

Stresszhelyzetek a gyermekkori...

A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete...

Hasi fájdalom - Mi lehet az oka?

A hasi fájdalom okát nehéz lehet kitalálni, mivel előfordul, hogy a kisebb és a súlyos hasi problémák is ugyanazon tünetekkel kezdődnek....

A hasfájásnak lelki okai is lehetnek

Az emésztőrendszer és a hasűri szervek érzékeny jelzői lehetnek a pszichés állapotnak, stressznek, szorongásnak, elfojtott feszültségnek. Hányszor...

Gyermekkori hasfájás vizsgálata...

Kisebb gyermekeknél, serdülőknél is gyakori panasz a hasfájás. A szülő számára sokszor nehéz eldönteni, hogy a holnapi matek dolgozat, vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.