Elhízáshoz vezethet a rossz szülő-gyerek kapcsolat

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Eddig csak sejtések voltak, immár azonban tudományos vizsgálattal is igazolták a feltételezést, hogy a szülőkkel való bizonytalan kapcsolat a gyermekkori elhízás egyik rizikófaktora.

A kisgyermekek bizonytalan kapcsolata a szüleikkel a gyermekkori elhízás egyik rizikó faktora lehet állapították meg a Colombus-i Ohio State University kutatói egy néhány hónappal ezelőtt végzett vizsgálat eredményei alapján.

Az egyetem epidemiológiai adjunktusa, Sarah E. Anderson igazolva látta a feltételezést, miszerint a biztonságos kapcsolat a szülővel le tudja csökkenteni a gyermekkori elhízás esélyét azáltal, hogy megelőzi a gyakori, vagy túlzó stressz válaszokat. Ezek a reakciók ugyanis felborítják a szervezet úgynevezett energia-egyensúlyát és „megakasztják” a testsúlyt befolyásoló rendszerek normál működését, illetve fejlődését.

A gyerekek stresszre adott válaszai és érzelmi reakciói kisgyermekkorban alakulnak ki a szülő-gyermek közötti interakciók alapján. A szülőkhöz való biztos kötődés az alapja az egészséges érzelmi szabályozásnak és a normális stressz válaszok kialakulásának.

A tanulmány célja az volt, hogy meghatározzák az összefüggést egy 24 hónapos baba biztonságos kötődése és ugyanannak a gyereknek a 4,5 éves kori elhízási kockázata között. A vizsgálatban összesen 6650 gyerek és anya vett részt.

Bizonytalan anya-gyermek kapcsolat

A megfigyelés során, kiképzett kérdezőbiztosok, a gyermek 24 hónapos korában, otthonában értékelték a kapcsolat biztonságát. A 4,5 éves kori elhízást akkor diagnosztizálták, ha a nemnek megfelelő testtömeg index (BMI) 95 percentilis volt, vagy magasabb.

Kiderült, hogy a nem biztonságos kapcsolattal bíró gyerekek 23,1 százaléka vált később elhízottá, szemben a biztonságos kapcsolatú gyerekek 16,6 százalékával. Miután értékelték a játék közbeni anya-gyermek interakciókat, a szülői magatartást az elhízással kapcsolatban, az anyai BMI-t és a szociodemográfiai tényezőket, az elhízás aránya 1,30-szor volt magasabb a bizonytalan kapcsolatban élő gyerekeknél, mit azoknál, aki biztos szülő-gyermek kapcsolatban éltek.

A kutatók szerint az elhízás megelőzésének új megközelítése segíthet a gyerekeknek abban, hogy egészséges módokat fejlesszenek ki magukban az érzelmeik és a viselkedésük kontrollálására olyan esetekben, amikor stressz éri őket.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ha COVID-19-fertőzött a gyerek -...

Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos...

Sejtes letapadás (veleszületett...

A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a...

A gyermekkori elhízás...

Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint...

Jó úton járunk a gyermekkori...

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány...

Kövérnek csúfolnak? Ne foglalkozz...

Ha Ön szülőként hasonló mondatokkal nyugtatja gyermekét és saját magát, amikor a súlyproblémával szembesülnek, helytelenül cselekszik! Ezt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.