Magyarországon nem kaphatók a Japánban betiltott oltóanyagok

MTI
megjelent:

Magyarországon nincsenek forgalomban a Japánban négy csecsemő halálával összefüggésbe hozott oltóanyagok - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A japán egészségügyi minisztérium a vizsgálatok befejezéséig felfüggesztette a két világszerte használt csecsemőoltás, a "Prevenar" és az "ActHIB" használatát. A hónap első napjaiban négy olyan - fél és két év közötti - kisgyermek halt meg Japánban, akik nem sokkal korábban kapták meg a két oltás valamelyikét. Japánban két éve használták a két oltóanyagot, azóta mintegy másfélmillió gyereknek adták be.

Magyarországon 2008 októberében a pneumococcus elleni védőoltást a "Prevenar" oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére, de ezt tavaly márciusától fokozatosan lecserélték a "Prevenar 13" nevű készítményre. Magyarországon "jelenleg nem szerezhető be más, csak a "Prevenar 13" gyári nevű készítmény" - közölte az ÁNTSZ.

A másik oltóanyag, az ActHIB gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon 2006 januárjától nem egykomponensű oltóanyagot alkalmaznak, ezt csupán az ötkomponensű oltóanyag egyik alkotórészeként kapják meg a gyermekek.

Kiemelték: az egykomponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák, és patikai forgalomban sem hozzáférhető. Az ÁNTSZ megjegyezte: Magyarországon az oltások után nem tapasztaltak a várhatóktól eltérő reakciót.

(MTI)

Cikkajánló

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.