Genetika, anyagcsere - Egészségmegőrzés cikkek

Genetika, anyagcsere - Egészségmegőrzés cikkek

Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-01-31 03:06

Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

Meddig nőhet a testmagasság?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
2022-01-25 11:03

Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni?

Genetikai rendellenességek

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
2020-05-14 14:35

Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik embert érintenek, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek is.

A nyitott gerinc (spina bifida)

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2016-11-03 02:51

A spina bifida latin elnevezés, melynek magyar megfelelője a nyitott gerinc. Ez a gerinc és a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek összefoglaló elnevezése.

Egészséges lesz a gyermekem? A genetikai tanácsadás segít

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
2016-08-30 09:41

Mikor valaki gyermeket vár, leginkább az foglalkoztatja, egészséges lesz-e a kis jövevény. Különösen nagy az aggodalom, ha a családban ismétlődő, súlyos betegség van, vagy korábban beteg gyermek született, vagy valamilyen káros hatás érte a nőt várandóssága alatt.

A saját biológiáját kutatja az amerikai professzor

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2014-11-21 17:25

A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is sokat fejlődnek addig - nyilatkozta Michael Snyder genetikus professzor.