Mandulaműtét - Evés és ivás a beavatkozás után
megjelent: 2012.08.25.
Legendák keringenek arról, hogy milyen ételeket és italokat szabad/kell/tilos enni mandulaműtét után.
Legendák keringenek arról, hogy milyen ételeket és italokat szabad/kell/tilos enni mandulaműtét után.
Milyen italok fogyaszthatók?
Első és talán legfontosabb szabály: nagyon sokat kell inni! Egy felnőtt embernek naponta 3-4 liter folyadékot meg kell innia, nagy melegben még ennél is jóval többet. Ez azért fontos, hogy a seben lévő lepedék mindig nedves maradjon. Ha kiszárad, akkor idő előtt leválhat, ezáltal vérzést okozhat.
A műtétet követő időszakban két fő szempontot kell szem előtt tartani, ami az étkezést is befolyásolja: |
|
Legjobb a semleges italok fogyasztása: szénsavmentes ásványvíz vagy tea.
Kerülni kell a forró italokat, mert a hő helyi értágulatot okozhat, ezért megnöveli a vérzés veszélyét.
Szintén kerülni kell a savas italokat (pl. citromlé), mert csípheti a sebet.
A hideg italok viszont csökkenthetik a fájdalmat, ezért jók.
Milyen ételek fogyaszthatók?
Bár nem konkrét ételre vonatkozik az első szabály, de nagyon fontos: sokat kell rágni! A rágás fokozza a nyáltermelést, ami szintén a lepedék idő előtti leválása ellen hat. Kerülni kell a száraz, karcoló ételeket, mivel azok megsérthetik a sebágyat!
Garatmandula, orrmandula |
A torok- és orrmandula a nyelv hátsó részének két oldalán a garatív alatt helyezkednek el. Az orrmandula (amelyből egy darab van) neve kissé megtévesztő, mivel valójában ez található a garatban, az orrüreg mögött. Anatómiai fekvéséből adódóan szabad szemmel nem látható, a fül-orr-gégész szakorvos kis tükör segítségével illetve tapintással tudja megvizsgálni. Bővebben a mandulaműtét menetéről>> |
Tehát a pirítós, száraz keksz tilos! Inkább törekedni kell a pépesebb, puhább ételek fogyasztására.
A jégkrém, fagyi, a hűtő hatása miatt jó.
Viszont szintén tartózkodni kell a piros levű gyümölcsöktől, zöldségektől, nehogy egy esetleges vérzés elkerülje a figyelmünket a szájban lévő piros folyadék miatt.
Ami tehát biztosan jó a gyógyulási szakban: tejbegríz, joghurtok, főzelékek, krumplipüré.
Sajnos a műtétet követő két hét, nem a gasztronómiáról szól...
(Forrás: ENT-House)