• Hormonnal a süketség ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Svéd orvosok felfedezték, hogy piaci forgalomban lévő hormonkészítményekkel, elejét lehet venni az időskori nagyothallásnak. Az ösztrogénnek, az elsődleges női nemi hormonnak az egyik receptora, kutatásaik alapján fontos szerepet játszik a hallásban - a férfiaknál is.

    Barbara Canlon, a stockholmi Karolinska Institute professzora, svéd és ausztrál tudósokkal közösen nagy szabású egérkísérletekben azt találta, hogy az ösztrogén két receptora közül - amelyeken keresztül a hormon más molekulákhoz kapcsolódik - az egyik jól véd a megsüketülés ellen.

    Az ösztrogénnek két receptora van, alpha és béta. Az alphának nincs szerepe a hallás elvesztésében, a bétának annál nagyobb. Amikor kevés a béta ösztrogénreceptor, akkor elkezd romlani a hallás.

    Hirdetés

    Nőknél korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az ösztrogén hatással van a hallószerv működésére. A nők hallóképessége, például ciklikusan változik a menstruáció alatt, illetve a menopauza beálltával. De ez a kutatás mutatta ki elsőnek, hogy az ösztrogén a férfiak hallásában is szerepet játszik. Kiderült, hogy az egereknél a hímek hallószervében ugyanannyi béta ösztrogénreceptor van, mint a nőstényekében.

    A kutatókat azt a következtetést vonják le, hogy a béta típusú ösztrogénreceptor pótlásával, kivédhető a hallás romlása. Az egyszerű ösztrogénbevitel nem segít, a béta receptorokra irányuló célzott kezelésre van szükség. A piacon vannak olyan készítmények, amelyek a béta ösztrogénreceptorokat stimulálják (például mellrák kezelésére alkalmazzák őket).

    A kutatók szeretnék idős embereken is ellenőrizni felfedezésüket. 65 év felett az emberek 80 százalékának romlik a hallása.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.05 13:08, Megjelenés: 2008.03.05 13:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A fülgyertya hatástalan és veszélyes

    A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

    Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

    A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon. Cikkünkben a hallókészülékek működését és azok mechanizmusát vetettük górcső alá.

    Hallásveszteség gyermekkorban

    Korábban már írtunk a halláscsökkenés korai felismerésének jelentőségéről. Mostani cikkünkben az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó gyermekek halláskárosodására utaló jelekkel foglalkozunk, valamint bemutatjuk a hallásveszteség három fő típusát.

    Időskori hallásveszteség - ne törődjön bele!

    Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

    Nyári örömök - Hallássérülten is aktívan

    Közeledik a nyár, a családi nyaralások, szabadtéri elfoglaltságok ideje. Lehet, hogy úgy érzi, nem vehet részt minden tevékenységben, hiszen hallássérültként folyamatosan vigyáznia kell a hallókészülékére? Szeretne úszni, lubickolni a gyerekekkel, vízitúrázni, kerékpártúrára menni, vagy félóránként beállni a zuhany alá a hőségben? Van megoldás! A legújabb hallókészülékekkel Ön is megfeledkezhet hallásveszteségéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.