Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja voltam egy diszkóban, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat! Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem! Ez 4 napja volt, azóta már csak teljes csendben (vagy ha erősen befogom a jobb fülemet) hallok, egy nagyon halk (morze jellegű) sípolást, a mindennapi életben, munkában már nem zavar. Jártam orvosnál is, aki ginko biloba tablettát javasolt.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e esély arra, hogy ez a nagyon pici sípolás is elmúljon, vagy ezzel együtt kell éljek? 30 éves vagyok, és most voltam utoljára szórakozóhelyen, ez elég intő példa volt nekem, száműzöm az életemből a hangos zenét. Annak idején, amikor még 20 év körül jártam, sokat jártam szórakozóhelyekre, de nem tapasztaltam ilyen problémát. Mindenki azt mondja, elszoktam tőle, és ezért hatott a fülemre így, de én ezt nem hiszem.

Kedves Kérdező!

A kellemetlenségeket okozó fülzúgás a hazai lakosság három-öt százalékát érinti! Pedig nem is járt mindenki diszkóban.

Egyes vizsgálatok szerint egy átmulatott, zajos éjszaka után a panasszal nem rendelkező fiatalok esetében is 3-4 napon belül múló, belsőfüli károsodás jeleit lehet kimutatni (ún. otoakusztikus emisszió nevű vizsgálattal).

Mit tehet a panaszok ellen?

1. Menjen el egy audiológiai kivizsgálásra (fül-orr-gégészetre). Előtte gondolja át, hogy történt-e Önnel korábban valamilyen fejet érő trauma, elsősorban ütés, vagy ütközés, esetleg vízbe merülés vagy ugrás alkalmával.

2. Kerülje a zajt!

3. Lehetőség szerint pihenjen többet az átlagosnál!

4. Ne fogyasszon alkoholt és ne szedjen halláskárosító (ototoxikus) gyógyszert (aszpirin, kinin, egyes vízhajtók, nehézfémek, egyes antibiotikumok)!

5. Étrendkiegészítők közül elsősorban a C-, az E- és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztását javaslom.

6. Meglepő lehet, de fontos a zsírszegény diéta. A zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével szintén javít a belső fül keringésén. Az orvosa által javasolt ginkgo biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén hasznos.

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

Cikkajánló

A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.