• Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

    Korábbi kutatások során, a magnézium ígéretes eredményeket mutatott a zajártalom miatt kialakult halláskárosodás kezelésében. Az új vitaminkoktél a laboratóriumi tesztelés során, állatkísérleteknél jól szerepelt, s most a a Michigan Egyetem Halláskutató Központjának kutatói arra kíváncsiak, vajon emberek esetében is hatásos-e.

    Hirdetés

    Az A-, C- és E-vitamin, valamint magnézium tartalmú tablettát azelőtt kell bevenni, mielőtt túlzott hangerejű zaj érne bennünket. A korábban tengerimalacokon végzett kísérletek alkalmával, a fent említett vitaminkombináció, körülbelül 80 százalékos hatékonysággal szerepelt a zajártalom miatti halláskárosodás ellen.

    A tablettát jelenleg négy különböző területen tesztelik: a svéd és spanyol katonai tesztek, spanyol ipari tesztek mellett hangos zenét iPodon hallgató floridai egyetemistákat is vizsgálnak.

    Nemcsak mechanikus károsodás érheti a fület

    - Ha az állatokon végzett teszteredményekhez képest, csak 50 százalékos sikert is érünk el az embereken, már akkor is jelentősen csökkenthetjük a zajártalom miatt kialakuló halláskárosodást - mondta Josef M. Miller, a kutatás egyik vezetője.

    Egészen az elmúlt évtizedig úgy tudtuk, hogy a zaj, a belső fül érzékeny szerkezetét romboló mechanikus vibrációk által okoz halláskárosodást. Nem volt a beavatkozásra más lehetőség, mint csökkenteni a zaj mértékét füldugó által, mely nem jelentett igazán hatásos védelmet.

    Később fedezték fel, hogy zaj hatására intenzív metabolikus tevékenység kezdődik a belső fülben, valamint a belső fül sejtjeit rongáló molekulák keletkeznek. Csak ez a felismerés vezetett a zajártalmat megelőző lépések kutatásához.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Science Daily)
    Módosítva: 2011.11.14 06:55, Megjelenés: 2011.11.14 06:55
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    A nagyothallás kialakulása

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    Hogyan kezelje nagyothallását?

    A halláskárosodás nem fordítható vissza, a nagyothallás gyógyítása nem lehetséges. Nem szükségszerű azonban, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    A nagyothallás kivizsgálása

    A hallás fontossága közvetlenül a látás után következik, hiszen az embert érő ingerek 20-40 százaléka hanginger. Mi számít nagyothallásnak, és mikor érdemes megfontolni a hallókészüléket? A hallásvizsgálatról részletesen.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

    Siket beteg az orvosnál: egyedül még nem megy!

    Belegondolt már abba, hogyan kommunikál a siket páciens a háziorvosnál vagy a felülvizsgálat alkalmával a rendelőintézetben? Tolmáccsal – érkezik a praktikus válasz. Talán egy nap elérjük azt is, hogy az orvos a jelnyelv segítségével ad tanácsokat a betegének. A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a hallássérültek társadalmáról, kultúrájáról és kommunikációjáról is tanulnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.