Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

Korábbi kutatások során, a magnézium ígéretes eredményeket mutatott a zajártalom miatt kialakult halláskárosodás kezelésében. Az új vitaminkoktél a laboratóriumi tesztelés során, állatkísérleteknél jól szerepelt, s most a a Michigan Egyetem Halláskutató Központjának kutatói arra kíváncsiak, vajon emberek esetében is hatásos-e.

Az A-, C- és E-vitamin, valamint magnézium tartalmú tablettát azelőtt kell bevenni, mielőtt túlzott hangerejű zaj érne bennünket. A korábban tengerimalacokon végzett kísérletek alkalmával, a fent említett vitaminkombináció, körülbelül 80 százalékos hatékonysággal szerepelt a zajártalom miatti halláskárosodás ellen.

A tablettát jelenleg négy különböző területen tesztelik: a svéd és spanyol katonai tesztek, spanyol ipari tesztek mellett hangos zenét iPodon hallgató floridai egyetemistákat is vizsgálnak.

Nemcsak mechanikus károsodás érheti a fület

- Ha az állatokon végzett teszteredményekhez képest, csak 50 százalékos sikert is érünk el az embereken, már akkor is jelentősen csökkenthetjük a zajártalom miatt kialakuló halláskárosodást - mondta Josef M. Miller, a kutatás egyik vezetője.

Egészen az elmúlt évtizedig úgy tudtuk, hogy a zaj, a belső fül érzékeny szerkezetét romboló mechanikus vibrációk által okoz halláskárosodást. Nem volt a beavatkozásra más lehetőség, mint csökkenteni a zaj mértékét füldugó által, mely nem jelentett igazán hatásos védelmet.

Később fedezték fel, hogy zaj hatására intenzív metabolikus tevékenység kezdődik a belső fülben, valamint a belső fül sejtjeit rongáló molekulák keletkeznek. Csak ez a felismerés vezetett a zajártalmat megelőző lépések kutatásához.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Science Daily)

Cikkajánló

Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.