• Hogyan zajlik a hallásvizsgálat?

    Dr. Zaránd Rajmund
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Halláscsökkenéssel, fülzúgással járó állapotok esetén az első lépések egyike a háttérben álló okok kiderítése céljából a hallásvizsgálat elvégzése. Mire számíthat? Szükséges-e beutalót kérni? Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba felnőtt- és gyermekkorban? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

    Mit is értünk hallásvizsgálaton?

    A levegő rezgéseit elektromos impulzussá átalakító és a kéregbe elvezető komplex apparátus működésének vizsgálatát. A szervrendszer 2 fő részből áll. A külső- és középfülből, valamint a belsőfülből és a hallópályából. A fülkagyló redői is némileg erősítik és a hallójárati csőbe vezetik a hangot, majd a dobhártyára eső hang a hallócsontokat rezgésbe hozza, így a levegő longitudinális hullámainak hangenergiája lényeges veszteség nélkül a folyadékkal telt belső fülbe jut. Itt a Corti-szerv membránjának elmozdulása (némi rezonancián alapuló újabb erősítéssel) a belső szőrsejtek csillóját elmozdítva depolarizációt okoz, ami ingeráramot kelt a hallóidegben, majd többszörös átkapcsolás után a hallókéregbe jut.

    Ezt olvasta már? A rossz hallás növeli a balesetek kockázatát

    Milyen típusú vizsgálatokat lehet végezni?

    Többféle osztályozás is lehetséges:

    • objektív vagy szubjektív, tehát a beteg közreműködését nem igénylő vagy igénylő,

    • küszöb vagy küszöbfeletti: előbbi esetén a leghalkabb hangot határozzuk meg, amit hall a beteg, utóbbinál a hallásküszöböt meghaladó hangot adunk és ezt vizsgáljuk, vagy ennek más jellemzőit mérjük,

    • komplex vizsgálatok, ahol a hallókéreg működését, beszédértést, az észlelés gyorsaságát stb. mérjük.

    Hirdetés

    Milyen életkorban végezhetőek a vizsgálatok?

    Értelemszerűen a szubjektív vizsgálathoz kooperáció kell, így minimum kisiskolás kor szükséges. Az objektív vizsgálatok kisebb része újszülöttkorban altatás nélkül elvégezhető, így érdemes akár szűrés, akár panasz esetén 3-6 hónapos kor előtt a szükséges vizsgálatokat elvégezni, hiszen egy esetleges altatás további megterhelést jelenthet a szervezetnek.

    Mi történik az újszülöttkori hallásszűrések esetén?

    Az alvó, nyugodt kisbaba fülébe kis szondát tesznek, néhány másodperc után a készülék kiírja az eredményt (otoakusztikus emisszió mérése), vagy egy fülhallgatóra hasonlító mikrofont illesztenek a baba fülére, amihez a fül fölött a koponya bőrére tehető elektróda csatlakozik (BERA phone), rövid idő múlva a rendszer értékeli a kapott EEG hullámokat, így a hallást. Ha a vizsgálattal nem sikerül jó eredményt elérni, nem kell kétségbe esni, hiszen a szűrővizsgálatok inkább túlságosan érzékenyre vannak beállítva, hanem meg kell ismételni pár hét elteltével a vizsgálatot.

    A cél a veleszületett halláscsökkenés mihamarabbi kimutatása, és hallókészülék vagy implantátum illesztése, hogy a beszédtanulás időben elkezdődhessen.

    Ezt olvasta már? Mi okozhat halláscsökkenést?

    Milyen vizsgálatot lehet végezni kisgyermekkorban?

    Nyugodt gyermeknél tympanometria végezhető, a fülbe kis gumiszondát teszünk, ezen át a gyermek hangot hall, illetve kis nyomásváltozást észlel, a gép pedig a dobüreg nyomásviszonyairól, illetve a dobhártya rezgőképességéről, esetleges dobűri folyadékról ad fölvilágosítást. Ennek alapján a legfontosabb betegség (savós középfülgyulladás) igazolható vagy kizárható.

    A jól kooperáló óvodásokat hangvillavizsgálatokkal tovább vizsgálhatjuk, de kellő fenntartással kell kezelni az eredményeket. Ekkor a vizsgáló orvos halkan megpendített hangvilla sorozatot tart a beteg füléhez, helyez a fejtetőre, illetve a fül mögötti csontra, a kapott válaszok (hol hallja? hol hangosabb?) közelebb visznek a diagnózishoz.

    A küszöb audiometriát speciális, változtatható frekvenciájú és erősségű hangot adó fejhallgató, illetve rezgető segítségével végezzük. Ekkor a beteg a vizsgáló által beadott hang meghallását gombnyomással vagy egyéb módon jelzi, így a frekvenciaspecifikus hallásküszöb megállapítható.

    A klasszikus súgásos vizsgálat (az 5 vagy 10 méterre álló beteg egyik fülét befogja, a vizsgáló súgva számokat vagy más szavakat mond, és addig közeledik, amíg a beteg vissza tudja ismételni a hallottakat) szubjektív, komplex vizsgálat. Óvodásokkal általában már könnyen elvégezhető.

    Logopédus vagy gyógypedagógus végzi a játék audiometriát, amely szintén komplex vizsgálat, itt a kisgyermeket valamely játékos tevékenység elvégzésére kondicionálják rövid betanítással (pl. tegye a kockát a dobozba, ha meghallja a hangot), így kisebb korban is altatás nélkül meg lehet kísérelni hallásküszöböt megállapítani.

    Altatással BERA vizsgálatot szoktak végezni a súlyos halláscsökkenés kizárására. Ekkor az altatott gyermek füléhez illesztett mikrofonból néhány ezerszer ismételt klikk hangot adunk, majd az elvezetett EEG (koponyára helyezett elektródok) számítógépes földolgozásával megállapítható, hogy a hallásküszöb 30-40dB-nél magasabb-e.

    Felnőttkorban milyen vizsgálatokat végzünk?

    A kisgyermekeknél leírt összes vizsgálat elvégezhető, a BERA vizsgálat is altatás nélkül. Ezen fölül számos küszöbfeletti, szubjektív módszer létezik, mellyel a csiga, a hallóidegek, illetve az agykéreg funkciójának hibáit jól el lehet különíteni.

    Jellemző, hogy a beteg fülhallgatón zajt vagy hangot hall, aminek változását kell jelezni, vagy a hallott szavakat, számokat visszamondani. Léteznek különleges, pl. siketséget szimuláló beteget kiszűrő vizsgálatok is (kötött szöveget fölolvasó beteg fülébe a saját hangját kis késéssel visszaadva a szimuláns sokat téveszt).

    Ezt olvasta már? Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

    Mikor kell hallásvizsgálatra menni?

    2015 óta törvény írja elő a kötelező objektív újszülöttkori hallásszűrést. Azonban a szülészetek részére a fenntartó az eszközöket nem mindig biztosítja, így a szülő kénytelen elvégeztetni a kisbaba vizsgálatát. Fentiek miatt nem csak kötelező, de érdemes is mihamarabb tájékozódni a lehetőségekről a lakóhely szerint illetékes hallásvizsgálóban.

    Az óvodai státuszvizsgálatkor a védőnő szubjektív küszöböt mér, ennek eltérésekor beutalja a beteget szakrendelői hallásvizsgálatra.

    Gyermekeknél a felső légúti hurutokat kísérő átmeneti halláscsökkenéseket kivéve a szülő által észlelt halláscsökkenés esetén mindenképp érdemes szakorvost fölkeresni.

    Felnőttek esetén a hirtelen kialakuló fülzúgás, illetve halláscsökkenés néhány napon belüli hallásvizsgálatot érdemel, mivel a belső fül funkciózavarainak javítására 15 napon túl már nincsen érdemi lehetőség!

    Idősebb korban a kommunikációt rontó hallászavar miatt a hallókészülék szükségességének megítéléséhez nélkülözhetetlen a küszöb audiometria.

    Beutaló szükséges-e?

    Igen. A törvény nem fogalmaz teljesen egyértelműen (beutaló mindenképpen szükséges, de nem világos, hogy háziorvos, védőnő vagy szakorvos állítja ki), általában a hallásvizsgáló állomásokon fül-orr-gégész szakorvosi beutaló nélkül nem fogadják a betegeket. Időpont egyeztetés is szükséges mindenképpen.

    Olvasson tovább! A fülzúgás okai és kezelése

    Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Módosítva: 2019.12.02 20:35, Megjelenés: 2017.07.12 21:41
   • Cikkajánló

    Szív- és érrendszer

    Szív- és érrendszer

    Dr. Molnár Dóra

    Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a kardiológiát? Olvassa el cikkünket!

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A fülgyertya hatástalan és veszélyes

    A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

    Szófogadatlan vagy csak nem hallja?

    A szülők és a pedagógusok számára különösen fontos felismerni azt, ha egy gyermek viselkedésének háttérben halláskárosodás állhat. A halláscsökkenés megnehezíti a gyermek kommunikációját, előfordulhat, hogy nem érti a szülő kéréseit, utasításait,így szófogadatlan gyermek benyomását kelti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.