• Időskori hallásveszteség - ne törődjön bele!

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

    A halláscsökkenés felismerése idős korban azért nehéz, mert ez a probléma lassan, fokozatosan és szinte észrevétlenül alakul ki. Ezt a típust nevezzük időskori hallásélesség-gyengülésnek. Az érintettek kezdetben csak félreértik a hallottakat, vagy nem értik a halkabb beszédet, a súlyosabb panaszok talán csak egy évtized múlva jelentkeznek. Ekkor az idős szülők, nagyszülők már szinte kiabálva beszélnek, és a családtagoknak is muszáj ugyanígy kommunikálniuk velük, ha szeretnék megértetni magukat. 

    Előzze meg a további problémákat

    Gyakran az is észrevétlen marad, hogy a nagyothalló idős ember szociális kapcsolatai lassan, de fokozatosan elbizonytalanodnak. Nem szívesen jár a korábban kedvelt társaságba, vagy szórakozni, zenét hallgatni, és már beszélgetni sem szeret annyira, mint régen. Mindezek tudat alatt hozzájárulnak az elszigetelődéséhez még a családon belül is. A nem javított halláscsökkenés az ún. szomatoszenzoros betegségeket is fokozhatja, és nagy szerepet játszhat az időskori depresszió kialakulásában.

    Hirdetés

    Ismerje meg a modern hallókészülékeket

    Az időskori hallásélesség gyengülésének tünetei

    A páciens

    • félreérti a beszédet
    • nem érti a halk beszédet
    • motyogásnak hallja a hozzá intézett mondatokat
    • hangosabban beszél, mint mások
    • túl hangosan hallgat TV-t, rádiót
    • gyakran nem hallja meg a telefont vagy a kapucsengőt
    • egyre kevésbé szívesen jár társaságba
    • visszahúzódik
    • nem vesz részt a beszélgetésekben
    • ingerülten reagál, ha nem érti, amit mások mondanak

    Sajnos a halláscsökkenés korrigálása háttérbe szorul a többi érzékszervi funkció javítása mellett. Feltűnő például a szemüveg és a hallókészülék megítélése közötti különbség. Míg a szemüveget divatos kiegészítőként, fiatalos eszközként használják, a hallókészüléktől a legtöbben eleinte idegenkednek.

    A régi hallókészülékek valóban sok gondot okoztak kényelmetlen, feltűnő viselésük és rossz hangzásuk miatt. A mai modern, digitális és akár teljesen automatikusan működő készülékekről épp az ellenkezője mondható el. Csinosak, kicsik és természetes hangzást biztosítanak. A készülékek tényleg meglepően aprók, és ugyanolyan divatos a megjelenésük, mint pl. a népszerű Bluetooth headseteknek. A legújabb hallásjavító rendszerek sokkal többre képesek, mint azt a hozzá nem értő gondolná. A hallásveszteség mértékétől és az egyéni igényektől függően számos megoldás közül lehet választani.  

    Jelentkezzen hallásvizsgálatra

    Fontos lenne, hogy az idős ember, vagy a családtagjai, barátai mielőbb felismerjék a hallásveszteség jeleit, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Minden 65 év felettinek legalább évente egyszer ajánlatos hallásvizsgálatra jelentkezni, és ha szükséges, hallókészüléket kérni. Minél előbb, annál jobb!

    Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

    A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?>>

    (Siemens Hallásközpont)

     

    Legutóbb frissült: 2014.08.26 15:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

    A nagyothallás kialakulása

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    A nagyothallás kivizsgálása

    A hallás fontossága közvetlenül a látás után következik, hiszen az embert érő ingerek 20-40 százaléka hanginger. Mi számít nagyothallásnak, és mikor érdemes megfontolni a hallókészüléket? A hallásvizsgálatról részletesen.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé Szegeden

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni - közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója pénteken az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.