Időskori hallásveszteség - ne törődjön bele!

Szerző: Siemens Hallásközpont

Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

A halláscsökkenés felismerése idős korban azért nehéz, mert ez a probléma lassan, fokozatosan és szinte észrevétlenül alakul ki. Ezt a típust nevezzük időskori hallásélesség-gyengülésnek. Az érintettek kezdetben csak félreértik a hallottakat, vagy nem értik a halkabb beszédet, a súlyosabb panaszok talán csak egy évtized múlva jelentkeznek. Ekkor az idős szülők, nagyszülők már szinte kiabálva beszélnek, és a családtagoknak is muszáj ugyanígy kommunikálniuk velük, ha szeretnék megértetni magukat.

Előzze meg a további problémákat

Gyakran az is észrevétlen marad, hogy a nagyothalló idős ember szociális kapcsolatai lassan, de fokozatosan elbizonytalanodnak. Nem szívesen jár a korábban kedvelt társaságba, vagy szórakozni, zenét hallgatni, és már beszélgetni sem szeret annyira, mint régen. Mindezek tudat alatt hozzájárulnak az elszigetelődéséhez még a családon belül is. A nem javított halláscsökkenés az ún. szomatoszenzoros betegségeket is fokozhatja, és nagy szerepet játszhat az időskori depresszió kialakulásában.

Ismerje meg a modern hallókészülékeket

Az időskori hallásélesség gyengülésének tünetei

A páciens

  • félreérti a beszédet
  • nem érti a halk beszédet
  • motyogásnak hallja a hozzá intézett mondatokat
  • hangosabban beszél, mint mások
  • túl hangosan hallgat TV-t, rádiót
  • gyakran nem hallja meg a telefont vagy a kapucsengőt
  • egyre kevésbé szívesen jár társaságba
  • visszahúzódik
  • nem vesz részt a beszélgetésekben
  • ingerülten reagál, ha nem érti, amit mások mondanak

Sajnos a halláscsökkenés korrigálása háttérbe szorul a többi érzékszervi funkció javítása mellett. Feltűnő például a szemüveg és a hallókészülék megítélése közötti különbség. Míg a szemüveget divatos kiegészítőként, fiatalos eszközként használják, a hallókészüléktől a legtöbben eleinte idegenkednek.

A régi hallókészülékek valóban sok gondot okoztak kényelmetlen, feltűnő viselésük és rossz hangzásuk miatt. A mai modern, digitális és akár teljesen automatikusan működő készülékekről épp az ellenkezője mondható el. Csinosak, kicsik és természetes hangzást biztosítanak. A készülékek tényleg meglepően aprók, és ugyanolyan divatos a megjelenésük, mint pl. a népszerű Bluetooth headseteknek. A legújabb hallásjavító rendszerek sokkal többre képesek, mint azt a hozzá nem értő gondolná. A hallásveszteség mértékétől és az egyéni igényektől függően számos megoldás közül lehet választani.

Jelentkezzen hallásvizsgálatra

Fontos lenne, hogy az idős ember, vagy a családtagjai, barátai mielőbb felismerjék a hallásveszteség jeleit, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Minden 65 év felettinek legalább évente egyszer ajánlatos hallásvizsgálatra jelentkezni, és ha szükséges, hallókészüléket kérni. Minél előbb, annál jobb!

Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

(Siemens Hallásközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hallókészülékek - Fontos...

A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon....

A nagyothallás kialakulása

A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály...

Hallásromláshoz társuló...

Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a...

Mekkora zajterhelésnek van Ön...

Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most...

Hallásveszteség gyermekkorban

Korábban már írtunk a halláscsökkenés korai felismerésének jelentőségéről. Mostani cikkünkben az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.