Időskori hallásveszteség - Nem kell beletörődni

Siemens Hallásközpont
megjelent:

Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

A halláscsökkenés felismerése idős korban azért nehéz, mert ez a probléma lassan, fokozatosan és szinte észrevétlenül alakul ki. Ezt a típust nevezzük időskori hallásélesség-gyengülésnek.

Az érintettek kezdetben csak félreértik a hallottakat, vagy nem értik a halkabb beszédet, a súlyosabb panaszok talán csak egy évtized múlva jelentkeznek. Ekkor az idős szülők, nagyszülők már szinte kiabálva beszélnek, és a családtagoknak is muszáj ugyanígy kommunikálniuk velük, ha szeretnék megértetni magukat.

Előzze meg a további problémákat

Gyakran az is észrevétlen marad, hogy a nagyothalló idős ember szociális kapcsolatai lassan, de fokozatosan elbizonytalanodnak. Nem szívesen jár a korábban kedvelt társaságba, vagy szórakozni, zenét hallgatni, és már beszélgetni sem szeret annyira, mint régen. Mindezek tudat alatt hozzájárulnak az elszigetelődéséhez még a családon belül is. A nem javított halláscsökkenés az ún. szomatoszenzoros betegségeket is fokozhatja, és nagy szerepet játszhat az időskori depresszió kialakulásában.

Az időskori hallásélesség gyengülésének tünetei

A páciens

  • félreérti a beszédet
  • nem érti a halk beszédet
  • motyogásnak hallja a hozzá intézett mondatokat
  • hangosabban beszél, mint mások
  • túl hangosan hallgat TV-t, rádiót
  • gyakran nem hallja meg a telefont vagy a kapucsengőt
  • egyre kevésbé szívesen jár társaságba
  • visszahúzódik
  • nem vesz részt a beszélgetésekben
  • ingerülten reagál, ha nem érti, amit mások mondanak

Ismerje meg a modern hallókészülékeket

Sajnos a halláscsökkenés korrigálása háttérbe szorul a többi érzékszervi funkció javítása mellett. Feltűnő például a szemüveg és a hallókészülék megítélése közötti különbség. Míg a szemüveget divatos kiegészítőként, fiatalos eszközként használják, a hallókészüléktől a legtöbben eleinte idegenkednek.

A régi hallókészülékek valóban sok gondot okoztak kényelmetlen, feltűnő viselésük és rossz hangzásuk miatt. A mai modern, digitális és akár teljesen automatikusan működő készülékekről épp az ellenkezője mondható el. Csinosak, kicsik és természetes hangzást biztosítanak. A készülékek tényleg meglepően aprók, és ugyanolyan divatos a megjelenésük, mint pl. a népszerű Bluetooth headseteknek. A legújabb hallásjavító rendszerek sokkal többre képesek, mint azt a hozzá nem értő gondolná. A hallásveszteség mértékétől és az egyéni igényektől függően számos megoldás közül lehet választani.

Jelentkezzen hallásvizsgálatra

Fontos lenne, hogy az idős ember, vagy a családtagjai, barátai mielőbb felismerjék a hallásveszteség jeleit, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Minden 65 év felettinek legalább évente egyszer ajánlatos hallásvizsgálatra jelentkezni, és ha szükséges, hallókészüléket kérni. Minél előbb, annál jobb!

Teljes élet halláscsökkenéssel

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal.

(Siemens Hallásközpont)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.