• Időskori hallásveszteség - ne törődjön bele!

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

    A halláscsökkenés felismerése idős korban azért nehéz, mert ez a probléma lassan, fokozatosan és szinte észrevétlenül alakul ki. Ezt a típust nevezzük időskori hallásélesség-gyengülésnek. Az érintettek kezdetben csak félreértik a hallottakat, vagy nem értik a halkabb beszédet, a súlyosabb panaszok talán csak egy évtized múlva jelentkeznek. Ekkor az idős szülők, nagyszülők már szinte kiabálva beszélnek, és a családtagoknak is muszáj ugyanígy kommunikálniuk velük, ha szeretnék megértetni magukat. 

    Előzze meg a további problémákat

    Gyakran az is észrevétlen marad, hogy a nagyothalló idős ember szociális kapcsolatai lassan, de fokozatosan elbizonytalanodnak. Nem szívesen jár a korábban kedvelt társaságba, vagy szórakozni, zenét hallgatni, és már beszélgetni sem szeret annyira, mint régen. Mindezek tudat alatt hozzájárulnak az elszigetelődéséhez még a családon belül is. A nem javított halláscsökkenés az ún. szomatoszenzoros betegségeket is fokozhatja, és nagy szerepet játszhat az időskori depresszió kialakulásában.

    Hirdetés

    Ismerje meg a modern hallókészülékeket

    Az időskori hallásélesség gyengülésének tünetei

    A páciens

    • félreérti a beszédet
    • nem érti a halk beszédet
    • motyogásnak hallja a hozzá intézett mondatokat
    • hangosabban beszél, mint mások
    • túl hangosan hallgat TV-t, rádiót
    • gyakran nem hallja meg a telefont vagy a kapucsengőt
    • egyre kevésbé szívesen jár társaságba
    • visszahúzódik
    • nem vesz részt a beszélgetésekben
    • ingerülten reagál, ha nem érti, amit mások mondanak

    Sajnos a halláscsökkenés korrigálása háttérbe szorul a többi érzékszervi funkció javítása mellett. Feltűnő például a szemüveg és a hallókészülék megítélése közötti különbség. Míg a szemüveget divatos kiegészítőként, fiatalos eszközként használják, a hallókészüléktől a legtöbben eleinte idegenkednek.

    A régi hallókészülékek valóban sok gondot okoztak kényelmetlen, feltűnő viselésük és rossz hangzásuk miatt. A mai modern, digitális és akár teljesen automatikusan működő készülékekről épp az ellenkezője mondható el. Csinosak, kicsik és természetes hangzást biztosítanak. A készülékek tényleg meglepően aprók, és ugyanolyan divatos a megjelenésük, mint pl. a népszerű Bluetooth headseteknek. A legújabb hallásjavító rendszerek sokkal többre képesek, mint azt a hozzá nem értő gondolná. A hallásveszteség mértékétől és az egyéni igényektől függően számos megoldás közül lehet választani.  

    Jelentkezzen hallásvizsgálatra

    Fontos lenne, hogy az idős ember, vagy a családtagjai, barátai mielőbb felismerjék a hallásveszteség jeleit, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Minden 65 év felettinek legalább évente egyszer ajánlatos hallásvizsgálatra jelentkezni, és ha szükséges, hallókészüléket kérni. Minél előbb, annál jobb!

    Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

    A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

    (Siemens Hallásközpont)

     

    Módosítva: 2014.08.26 15:47, Megjelenés: 2014.08.26 15:47
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    A nagyothallás kialakulása

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

    Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a probléma, de amikor a családtagjaink jelzik, hogy egyre hangosabban beszélünk, félreértünk szavakat, és ezért kellemetlenül érezzük magunkat, akkor döbbenünk rá a valóságra.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

    A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon. Cikkünkben a hallókészülékek működését és azok mechanizmusát vetettük górcső alá.

    Hallásveszteség gyermekkorban

    Korábban már írtunk a halláscsökkenés korai felismerésének jelentőségéről. Mostani cikkünkben az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó gyermekek halláskárosodására utaló jelekkel foglalkozunk, valamint bemutatjuk a hallásveszteség három fő típusát.

    Nyári örömök - Hallássérülten is aktívan

    Közeledik a nyár, a családi nyaralások, szabadtéri elfoglaltságok ideje. Lehet, hogy úgy érzi, nem vehet részt minden tevékenységben, hiszen hallássérültként folyamatosan vigyáznia kell a hallókészülékére? Szeretne úszni, lubickolni a gyerekekkel, vízitúrázni, kerékpártúrára menni, vagy félóránként beállni a zuhany alá a hőségben? Van megoldás! A legújabb hallókészülékekkel Ön is megfeledkezhet hallásveszteségéről.

    Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

    A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.