• Nyári örömök - Hallássérülten is aktívan

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    Közeledik a nyár, a családi nyaralások, szabadtéri elfoglaltságok ideje. Lehet, hogy úgy érzi, nem vehet részt minden tevékenységben, hiszen hallássérültként folyamatosan vigyáznia kell a hallókészülékére? Szeretne úszni, lubickolni a gyerekekkel, vízitúrázni, kerékpártúrára menni, vagy félóránként beállni a zuhany alá a hőségben? Van megoldás! A legújabb hallókészülékekkel Ön is megfeledkezhet hallásveszteségéről.

    A nyár a szabadság, az aktív pihenés időszaka sok ember számára. Az élet minőségéhez és annak megéléséhez az is hozzátartozik, hogy maradéktalanul kivehessük a részünket mindabból a jóból, amit a forró évszak nyújthat. A vágyaink, terveink megvalósulását természetesen nagyon sok tényező befolyásolhatja, többek között egészségi állapotunk, anyagi helyzetünk és különböző elfoglaltságaink, kötelezettségeink.

    Speciális helyzetben vannak pl. azok, akik halláscsökkenésük miatt érzik hátrányban magukat. Ez az érzékszervi változás nem szabad, hogy befolyásolja az életvitelüket, egy megfelelően illesztett, jó hallókészülékkel a mindennapi életben, munka és szórakozás közben ugyanazt megtehetik, mint ép hallású családtagjaik, barátaik, munkatársaik. A mai modern készülékek két alapvető feladatot teljesítenek: kiváló hangminőséget és jó beszédértést biztosítanak a készülékviselőknek, még nehezített hallási körülmények között, azaz zajban is. A hallássérültek tapasztalatai mégis nagyon vegyesek, aminek az egyéni igényeken, az eltérő hallásveszteségen, különböző testi-lelki tulajdonságokon túl a rosszul kiválasztott hallókészülék, vagy az ellátás alacsony színvonala, a szakértelem hiánya is oka lehet.    

    Hirdetés

    Korlátok nélkül, szabadon

    Tételezzük fel, hogy a hallókészülék megfelel az általános körülményeknek. Ez önmagában azonban nem elégíti ki a hallássérült valamennyi igényét. Sok hallókészülékkel adódik probléma az olyan különleges helyzetekben, mint pl. a vadászat, úszás, vízi sportok, kerékpározás, vagy más sportok és szabadidős elfoglaltságok. Hasonló gondok munkakörnyezetben is előfordulhatnak: pl. a pékségben a kemence, vagy a konyhákban a nagy főzőüstök mellett. Szerencsére a hallókészülék-technológia ma már ezekre a helyzetekre is képes megoldást nyújtani.

    Nézzük a vadászatot: létezik olyan hallásvédő és -segítő eszköz, amely a lövések zaját tompítja, csak az olyan finom hangokat erősíti fel, mint a suttogás, vagy az ágak zöreje a bozótosban. A vízi sportokat kedvelőknek érdemes olyan hallókészülékeket választaniuk, amelyek robusztus tulajdonságuk miatt ellenállnak a párának, izzadságnak és a poros szennyeződéseknek. Keressék a nemzetközi minősítés jelét! Az IP67 jelzésű készülékek jól bírják a nagy igénybevételt, sem a nagy hőség, sem a páratartalom nem tesz bennük kárt. Olyan hallásmegoldások is elérhetők, amelyek úszás és zuhanyozás közben sem károsodnak a víztől. Az IP68-as szabványnak megfelelő teljesen vízálló hallókészülékek a védelmi funkciók mellett a legfejlettebb technológiai megoldásokkal is fel vannak szerelve. A távirányítók, az audiovizuális eszközökhöz és a telefonokhoz kapcsolódó vezeték nélküli eszközök a funkciók sokaságát biztosítják, hogy a hallássérültek is aktív és teljes életet élhessenek.

    Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

    A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Tovább a cikkre

    (Siemens Hallásközpont)

     

    Módosítva: 2014.07.23 14:43, Megjelenés: 2014.07.23 14:43
   • Cikkajánló

    Endometriózis

    Endometriózis

    Dr. Zsuga Judit

    Endometriózisban a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megtalálható a szervezetben.

    PMS

    PMS

    Szponzorált tartalom

    Megnehezíthetik a napjainkat a menstruáció előtti problémák. (x)

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    A nagyothallás kialakulása

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

    Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a probléma, de amikor a családtagjaink jelzik, hogy egyre hangosabban beszélünk, félreértünk szavakat, és ezért kellemetlenül érezzük magunkat, akkor döbbenünk rá a valóságra.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

    A mai kor modern vívmányaival a részleges halláscsökkenésben szenvedők is lehetőséget kapnak, hogy beszédértésük, kommunikációjuk javuljon. Cikkünkben a hallókészülékek működését és azok mechanizmusát vetettük górcső alá.

    Hallásveszteség gyermekkorban

    Korábban már írtunk a halláscsökkenés korai felismerésének jelentőségéről. Mostani cikkünkben az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó gyermekek halláskárosodására utaló jelekkel foglalkozunk, valamint bemutatjuk a hallásveszteség három fő típusát.

    Időskori hallásveszteség - ne törődjön bele!

    Tény, hogy idős korban gyakrabban fordul elő halláscsökkenés, mint a fiatalok esetében. Modern világunkban azonban 65 éves kortól fölfelé is jóval aktívabbak az emberek, sokan közülük szeretnének az élet minden területén ugyanúgy helyt állni, mint a fiatalabbak. Ma már nem szükségszerű, hogy ebben a törekvésükben a halláscsökkenés megakadályozza őket, hiszen van megoldás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.