Nyári örömök - Hallássérülten is aktívan

Siemens Hallásközpont
megjelent:

Közeledik a nyár, a családi nyaralások, szabadtéri elfoglaltságok ideje. Lehet, hogy úgy érzi, nem vehet részt minden tevékenységben, hiszen hallássérültként folyamatosan vigyáznia kell a hallókészülékére? Szeretne úszni, lubickolni a gyerekekkel, vízitúrázni, kerékpártúrára menni, vagy félóránként beállni a zuhany alá a hőségben? Van megoldás! A legújabb hallókészülékekkel Ön is megfeledkezhet hallásveszteségéről.

A nyár a szabadság, az aktív pihenés időszaka sok ember számára. Az élet minőségéhez és annak megéléséhez az is hozzátartozik, hogy maradéktalanul kivehessük a részünket mindabból a jóból, amit a forró évszak nyújthat. A vágyaink, terveink megvalósulását természetesen nagyon sok tényező befolyásolhatja, többek között egészségi állapotunk, anyagi helyzetünk és különböző elfoglaltságaink, kötelezettségeink.

Speciális helyzetben vannak pl. azok, akik halláscsökkenésük miatt érzik hátrányban magukat. Ez az érzékszervi változás nem szabad, hogy befolyásolja az életvitelüket, egy megfelelően illesztett, jó hallókészülékkel a mindennapi életben, munka és szórakozás közben ugyanazt megtehetik, mint ép hallású családtagjaik, barátaik, munkatársaik. A mai modern készülékek két alapvető feladatot teljesítenek: kiváló hangminőséget és jó beszédértést biztosítanak a készülékviselőknek, még nehezített hallási körülmények között, azaz zajban is. A hallássérültek tapasztalatai mégis nagyon vegyesek, aminek az egyéni igényeken, az eltérő hallásveszteségen, különböző testi-lelki tulajdonságokon túl a rosszul kiválasztott hallókészülék, vagy az ellátás alacsony színvonala, a szakértelem hiánya is oka lehet.

Korlátok nélkül, szabadon

Tételezzük fel, hogy a hallókészülék megfelel az általános körülményeknek. Ez önmagában azonban nem elégíti ki a hallássérült valamennyi igényét. Sok hallókészülékkel adódik probléma az olyan különleges helyzetekben, mint pl. a vadászat, úszás, vízi sportok, kerékpározás, vagy más sportok és szabadidős elfoglaltságok. Hasonló gondok munkakörnyezetben is előfordulhatnak: pl. a pékségben a kemence, vagy a konyhákban a nagy főzőüstök mellett. Szerencsére a hallókészülék-technológia ma már ezekre a helyzetekre is képes megoldást nyújtani.

Nézzük a vadászatot: létezik olyan hallásvédő és -segítő eszköz, amely a lövések zaját tompítja, csak az olyan finom hangokat erősíti fel, mint a suttogás, vagy az ágak zöreje a bozótosban. A vízi sportokat kedvelőknek érdemes olyan hallókészülékeket választaniuk, amelyek robusztus tulajdonságuk miatt ellenállnak a párának, izzadságnak és a poros szennyeződéseknek. Keressék a nemzetközi minősítés jelét! Az IP67 jelzésű készülékek jól bírják a nagy igénybevételt, sem a nagy hőség, sem a páratartalom nem tesz bennük kárt. Olyan hallásmegoldások is elérhetők, amelyek úszás és zuhanyozás közben sem károsodnak a víztől. Az IP68-as szabványnak megfelelő teljesen vízálló hallókészülékek a védelmi funkciók mellett a legfejlettebb technológiai megoldásokkal is fel vannak szerelve. A távirányítók, az audiovizuális eszközökhöz és a telefonokhoz kapcsolódó vezeték nélküli eszközök a funkciók sokaságát biztosítják, hogy a hallássérültek is aktív és teljes életet élhessenek.

Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Tovább a cikkre

(Siemens Hallásközpont)

Cikkajánló

A nátha és kezelése
A nátha és kezelése

Ma már számos gyógymód közül választhat.

Portré
Portré

Pásztor Bendegúz orvostanhallgató.

Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.