Fülzúgás: egy gyakori panasz

Dr. Zaránd Rajmund
szerző: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

A fülzúgás jelenségével szinte minden ember találkozott már életében. Zömmel röviden jelentkezik, spontán elmúlik, de ha 1-2 napnál tovább áll fenn, akkor érdemes szakorvost fölkeresni.

Objektív a fülzúgás, ha valóban kimutatható hangot adó eltérés van a háttérben, szubjektív, ha a hangot csak a beteg hallja.

A tinnitus (fülzúgás) hátterében többféle, a közép- vagy belső fület, illetve a központi idegrendszert érintő betegség állhat, leggyakrabban a központi idegrendszer koordinálatlan működése a mögöttes ok. Ennek közvetlen kiváltó oka lehet stressz, agyi véráramlási zavar az életkor, dohányzás, magasvérnyomás-betegség, gyógyszerek (pl. gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók) mellékhatása miatt. Lehet probléma a belsőfület károsító zajártalom (pl. túl hangos MP3 lejátszó), dörejártalom (pl. petárda), de okozhat fülcsöngést a középfül betegsége is (középfülgyulladás, fülkürthurut). Ritka esetben a középfülben kialakult érrendellenesség tud zúgásként megjelenni.

Akár már kisgyermekkorban is jelentkezhet a tünet, de jellemzőbb a felnőttkori első jelentkezés, a nagyothallást szinte minden esetben kíséri.

Forduljon orvoshoz a problémával!

Legegyszerűbb az orvos helyzete, ha a beteg a zúgás megjelenését követően 1 héten belül fordul orvoshoz, mert ebben az esetben a legnagyobb a valószínűsége, hogy a tünetet maradéktalanul föl lehet számolni, a mögöttes betegséget meg lehet gyógyítani. Azokban az esetekben is érdemes azonban szakellátást kérni, ha a tünet már régebbi eredetű, mert modern eszközökkel van esély a tünet csökkentésére, sőt gyógyulásra is.

Akut esetekben a külső ártó tényező elhagyása a legfontosabb, középfülbetegségek esetén azok gyógyítása, ha halláscsökkenés is igazolható, akkor sürgős infúziós kezelés ad a gyors gyógyulásra leginkább esélyt.

Két hétnél régebbi tünetek esetén is egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre a hallókészülékektől az egyik legmodernebb kezelési eljárásnak számító akusztikus CR-modulációig.

Javasoljuk, hogy a jelentéktelennek tűnő tünetét is vizsgáltassa ki, ha lehet, akkor minél hamarabb jelentkezzen fül-orr-gégésznél, hisz van esély a gyógyulásra. Azért is erősen javallott a szakorvosi kivizsgálás (otoneurológiai vizsgálat), mert így kizárható ritka idegrendszeri daganat jelenléte.

Tovább Hallókészülékek - Fontos tudnivalók

Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Cikkajánló

A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.