WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.01.30. 10:15
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.04.23. 15:04
Éjszakába nyúló közösségimédia-használat, túl sok bulizás, dohányzás, alkoholfogyasztás. Ezek az egészségre nem éppen veszélytelen szokások sokkal gyakoribbak az energiaitalokat fogyasztó serdülők között, mondhatni ok...
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos -
2024.04.20. 19:03
Mit érdemes tudnunk a cukrokról, a cukorpótlókról és az energiamentes édesítőszerekről fogazatunk egészségének szemszögéből?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.04.18. 12:35
A táplálékokban és a szervezetünkben jelen lévő zsírok egyik fő alkotóeleme a triglicerid, ami egy glicerinből és zsírsavakból álló vegyület. A testünk zsírraktáraiban és a vérben egyaránt megtalálható, mint...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.04.17. 13:21
Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével vagy hiányával.
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő -
2024.04.07. 15:03
Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.04.07. 05:03
Testünk zsírszövete elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. Az sem jó, ha túl kevés a mennyisége, és az sem, ha túl sok. Az egészségünk megőrzése és a betegségek kialakulási kockázatának...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.04.06. 12:03
A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a táplálkozásnak is. Számos kutatás vizsgálta már, hogy milyen összefüggés lehet a...
WEBBeteg, DRportal -
2024.04.01. 17:10
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még ellenőrzött forrás esetén is...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.28. 04:03
Mindenkinek szüksége van az energiát szolgáltató tápanyagokra. A legtöbb sportoló jól tudja ezt, különösen a versenyeken és a megerőltető edzések során jönnek jól a hasznosítható kalóriák.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.26. 18:34
Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.25. 18:26
Köztudott tény, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra is, amire újabb és...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2024.03.25. 11:14
A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomának jelentős szerep jut. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.03.21. 08:40
Az étrend-kiegészítők piacán igen nagy a káosz, sajnos sok a nem biztonságos, veszélyes készítmény, nem beszélve az olyan termékekről, amelyekkel igen rövid idő alatt ígérnek csodát. Hogyan tudjuk kiszűrni, hogy melyik...
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos -
2024.03.18. 09:30
Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.03.13. 09:30
Az enyhébb élelmiszer-eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt akár halálos kimenetelű is lehet a romlott...
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István -
2024.03.12. 11:04
Érdemes áttekinteni, hogy a közismert előnyök mellett – magasabb rosttartalom, jobb szénhidrátprofil – miért kedvező a teljes gabonaszemeket tartalmazó ételek fogyasztása, és a neki tulajdonított kedvező hatások...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.03.07. 12:10
Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető – olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.01. 18:35
Széles körben elterjedt az a vélekedés, miszerint ha valaki éhgyomorral, a kora reggeli órákban sportol, akkor gyorsabban fogyhat. Ez azonban nincs így, sőt ennek kellemetlen, olykor akár veszélyes következményei is...
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus -
2024.02.27. 10:00
Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a túlsúlytól...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.02.21. 11:06
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?
WEBBeteg összeállítás -
2024.02.16. 13:10
A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az...
WEBBeteg - Cs. K., fordító -
2024.02.13. 09:00
Az alacsony szénhidráttartalmú diéta talán jót tesz a testsúlynak, ám semmiképpen nem a leheletnek, mivel halitózist, kellemetlen szájszagot okoz. Az Atkins-diétával járó acetonos leheletet az étrenddel járó ketózis...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.02.11. 05:03
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.02.10. 14:30
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...