Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...

Hogyan csökkenthető étkezéssel a trigliceridszint?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.18. 12:35
A táplálékokban és a szervezetünkben jelen lévő zsírok egyik fő alkotóeleme a triglicerid, ami egy glicerinből és zsírsavakból álló vegyület. A testünk zsírraktáraiban és a vérben egyaránt megtalálható, mint...

B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.04.17. 13:21
Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével vagy hiányával.

A D-vitamin-hiány veszélyei

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2024.04.07. 15:03
Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző...

Testzsírszázalék - Mi a jelentősége? Hogyan mérhető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.07. 05:03
Testzsírszázalék
Testünk zsírszövete elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. Az sem jó, ha túl kevés a mennyisége, és az sem, ha túl sok. Az egészségünk megőrzése és a betegségek kialakulási kockázatának...

A sófogyasztás és a magas vérnyomás - Mi az összefüggés?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.06. 12:03
A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a táplálkozásnak is. Számos kutatás vizsgálta már, hogy milyen összefüggés lehet a...

Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?

WEBBeteg, DRportal - 2024.04.01. 17:10
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még ellenőrzött forrás esetén is...

Sportolók és kalóriák

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.28. 04:03
Kalória
Mindenkinek szüksége van az energiát szolgáltató tápanyagokra. A legtöbb sportoló jól tudja ezt, különösen a versenyeken és a megerőltető edzések során jönnek jól a hasznosítható kalóriák.

Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.26. 18:34
Fogyókúra
Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek...

Az elhízás növeli a demencia kockázatát

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.25. 18:26
Köztudott tény, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra is, amire újabb és...

Húsvéti menü okosan

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2024.03.25. 11:14
A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomának jelentős szerep jut. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy...

Zsírégetés csodaszerekkel?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.03.21. 08:40
Az étrend-kiegészítők piacán igen nagy a káosz, sajnos sok a nem biztonságos, veszélyes készítmény, nem beszélve az olyan termékekről, amelyekkel igen rövid idő alatt ígérnek csodát. Hogyan tudjuk kiszűrni, hogy melyik...

Cink: miért van rá szükség?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.03.18. 09:30
Cink
Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?

A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.03.07. 12:10
Tej
Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető – olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem...

Miért nem tanácsos üres gyomorral sportolni?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.01. 18:35
Széles körben elterjedt az a vélekedés, miszerint ha valaki éhgyomorral, a kora reggeli órákban sportol, akkor gyorsabban fogyhat. Ez azonban nincs így, sőt ennek kellemetlen, olykor akár veszélyes következményei is...

Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.27. 10:00
Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a túlsúlytól...

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.21. 11:06
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?

Az elhízás növeli a rák kialakulásának kockázatát

WEBBeteg összeállítás - 2024.02.16. 13:10
A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az...

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend rossz leheletet okoz

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.02.13. 09:00
Szájszag
Az alacsony szénhidráttartalmú diéta talán jót tesz a testsúlynak, ám semmiképpen nem a leheletnek, mivel halitózist, kellemetlen szájszagot okoz. Az Atkins-diétával járó acetonos leheletet az étrenddel járó ketózis...

Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
Gabona
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...

A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.10. 14:30
Koleszterinszint-csökkentés
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne...

Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...

Táplálkozás terhesség idején

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.06. 09:20
Terhesség
Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, iszunk. Habár a terhesség nem betegség, ám egy megváltozott állapot, ami miatt több dologra is érdemes figyelmet fordítani. A legfontosabbak: kerüljük...

Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
Rostok
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...