Készételekkel is lehet hatásos a fogyókúra

MTI
megjelent:

Készételek fogyasztása mellett sem garantált az elhízás, sőt, az ilyen jellegű ételek fogyasztása mellett fogyni is lehet, amennyiben tanácsadás is társul a készétel-fogyasztáson alapuló fogyókúrához.

Súlytöbbletükről megszabadulni kívánó amerikai nők, számukra alkotott készételeket fogyasztottak, rendszeresen jártak tapasztalatcserére, nem kellett fizetniük a szolgáltatásokért, sőt, még kevés pénzt is kaptak, ha bementek a kórházba vizsgálatra - és két év alatt eredményesen karcsúsodtak. Az újszerű egészségügyi programról, a világ egyik legtöbbet olvasott orvosi folyóirata, az Amerikai Orvostársaságok Hetilapja közölt részleteket.

A Cheryl L. Rock vezette munkacsoport, 442 túlsúlyos, vagy kövér nőt sorolt véletlenszerű elrendezésben a vizsgálatba. Koruk 18 és 69 év között volt, és a súlytöbbleten kívül semmiféle kimutatható betegségben nem szenvedtek. A résztvevőket sorsolás útján három csoportba osztották.

Az egyik csoportban lévők voltak a kontrollok: hozzájuk hasonlították a két, tényleges kezelésben lévő közösség testsúlyának alakulását. A kontrollokat úgy kezelték, ahogy az amerikai háziorvosi gyakorlatban szokásos: részt vettek két foglalkozáson, amelynek keretében, dietetikus szakemberek a súlycsökkentésre vonatkozó tanácsokat adtak nekik, és a következő két évben havonta megbeszélték az eredményt.

A másik két csapat tagjai, hetenként beszéltek a fogyasztást vezető szakemberekkel, és ingyenesen megkapták mindennapi diétás ételcsomagjukat. Az egyik csoport minden alkalommal személyesen találkozott a doktorokkal, a másik tagjai telefonon értekeztek velük.

A két vizsgálati csoportba sorolt nők, napi fél órát lendületesen mozogtak is: gyors gyaloglás vagy kocogás, kerékpár, úszás - ki mit szeretett. Ezt minden héten legalább öt napon megtették. A vizsgálat valamennyi résztvevője, a kórházi ellenőrző vizsgálatok alkalmával, amerikai viszonyok között szerény, mintegy ötezer forintnak megfelelő összeget is kapott.

Egy év után, a szakemberekkel mindig személyesen találkozó nők fogytak a legtöbbet: átlag 7,4 kilót. A telefonkapcsolatban lévők 6,2 kilóval, míg a kontrollok csak két kilóval lettek könnyebbek. A műszerekkel mért fittség mindhárom csoportban javult, a koleszterinszint a két vizsgálati csoport tagjaiban lett jobb.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a zsíreltávolító műtét esetén, a biztosító húsz-harminc ezer dollárt fizet - ez a program annak csak a töredékébe kerül.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.