Reklámstop a gyermekkori elhízás ellen

Szerző: FH

A gyerekeknek szóló, egészségtelen termékeket népszerűsítő reklámok visszaszorításáért kampányol az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). Javaslataikat a kormánnyal is szeretnék elfogadtatni.

A Fogyasztói Világszervezet kezdeményezésére, tavaly ősz óta a világ 140 országában - köztük hazánkban is - vizsgálják, hogy a kicsiket mennyire befolyásolják a reklámok és hirdetések abban, hogy mit választanak a boltban vagy a büfében. Az eredmények tükrében a civilek egy 10 pontból álló, egységes reklámkódot dolgoztak ki, amelyet valamennyi érintett kormánnyal szeretnének elfogadtatni.

Március 15-e 1962 óta Fogysztóvédelmi Világnap. Ebből az alkalomból, az OFE 2001 óta minden évben megszervezi a Fogyasztók Hetei című rendezvénysorozatot. Az idei év központi témája a gyerekeknek szóló reklámok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisiskolásokat alapvetően befolyásolják a hirdetések, vagyis hajlamosak inkább a tetszetős csomagolású, agyonreklámozott termékeket választani - mondta Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője.

A kormánynak is beterjesztik

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

Az anyagot ezekben a napkban fordítják le magyarra. Március második felétől már a fogyasztóvédők honlapján, a www.ofe.hu-n el lehet olvasni.

A nagyobbak valamivel tudatosabbak e téren, és persze figyelemreméltó eltérés van a fővárosi, illetve vidéki gyerekek esetében is. A problémát azonban nem szabad elhanyagolni, hisz a gyerekek 10-15 százaléka már most is túlsúlyos, és ez a szám évről évre nő - hangsúlyozta a szakember.

Annak érdekében, hogy ezekből a fiatalokból később ne legyen egészségügyi problémákkal, például szív- és érrendszeri gondokkal, vagy cukorbetegséggel küszködő felnőtt, a fogyasztóvédők egységes, a reklámokat korlátozó kódrendszert ajánlanak a kormány figyelmébe.

A Fogyasztói Világszervezett által kidolgozott szabályozás valamennyi médiumra kiterjed, és többek között nem enged adásba egészségtelen élelmiszert népszerűsítő hirdetést reggel 6 és este 9 óra között, valamint megtiltja azt is, hogy egy ilyen terméket gyermekszereplőkkel reklámozzanak - mondta Dömölki Lívia.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Táplálkozási tippek túlsúlyos...

Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.