• Reklámstop a gyermekkori elhízás ellen

    Szerző: FH

    A gyerekeknek szóló, egészségtelen termékeket népszerűsítő reklámok visszaszorításáért kampányol az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). Javaslataikat a kormánnyal is szeretnék elfogadtatni.

    A Fogyasztói Világszervezet kezdeményezésére, tavaly ősz óta a világ 140 országában - köztük hazánkban is - vizsgálják, hogy a kicsiket mennyire befolyásolják a reklámok és hirdetések abban, hogy mit választanak a boltban vagy a büfében. Az eredmények tükrében a civilek egy 10 pontból álló, egységes reklámkódot dolgoztak ki, amelyet valamennyi érintett kormánnyal szeretnének elfogadtatni.

    Hirdetés

    Március 15-e 1962 óta Fogysztóvédelmi Világnap. Ebből az alkalomból, az OFE 2001 óta minden évben megszervezi a Fogyasztók Hetei című rendezvénysorozatot. Az idei év központi témája a gyerekeknek szóló reklámok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisiskolásokat alapvetően befolyásolják a hirdetések, vagyis hajlamosak inkább a tetszetős csomagolású, agyonreklámozott termékeket választani - mondta Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője.

    A kormánynak is beterjesztik

     Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület


    Az anyagot ezekben a napkban fordítják le magyarra. Március második felétől már a fogyasztóvédők honlapján, a www.ofe.hu-n el lehet olvasni.

    A nagyobbak valamivel tudatosabbak e téren, és persze figyelemreméltó eltérés van a fővárosi, illetve vidéki gyerekek esetében is. A problémát azonban nem szabad elhanyagolni, hisz a gyerekek 10-15 százaléka már most is túlsúlyos, és ez a szám évről évre nő - hangsúlyozta a szakember.

    Annak érdekében, hogy ezekből a fiatalokból később ne legyen egészségügyi problémákkal, például szív- és érrendszeri gondokkal, vagy cukorbetegséggel küszködő felnőtt, a fogyasztóvédők egységes, a reklámokat korlátozó kódrendszert ajánlanak a kormány figyelmébe.

    A Fogyasztói Világszervezett által kidolgozott szabályozás valamennyi médiumra kiterjed, és többek között nem enged adásba egészségtelen élelmiszert népszerűsítő hirdetést reggel 6 és este 9 óra között, valamint megtiltja azt is, hogy egy ilyen terméket gyermekszereplőkkel reklámozzanak - mondta Dömölki Lívia.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.12 00:00, Megjelenés: 2008.03.12 00:00
   • Cikkajánló

    A szex miatt is felfázhatsz

    A szex miatt is felfázhatsz

    F. Zs, fordító

    A szexuális együttlét során is elkapható a húgyúti fertőzés. Hogyan előzheted meg?

    Felfázás

    Felfázás

    Szponzorált tartalom

    A fertőzés kezdetén sikerrel alkalmazható hagyományos növényi gyógyszer. (x)

    Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

    Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

    A szőlőmag élettani hatásai

    Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

    Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek

    Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA