Fogyókúrás szerek tiltólistán

MTI
megjelent:

További döntéshozatalig a receptre kapható szibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók - közölte az OGYI.

Felfüggesztette három testsúlycsökkentő készítmény forgalmazását Magyarországon, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) február 1-től - olvasható a hatóság honlapján. A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel.

A tájékoztatás szerint, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket. Az ügynökség humán gyógyszereket értékelő bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat, felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta, hogy az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.

Aki szedte, minél hamarabb konzultáljon kezelőorvosával

A szibutramin hatóanyagú készítményeket, diétával és testmozgással együtt alkalmazzák súlycsökkentőként kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség, vagy abnormális vérzsírszint - írja honlapján az OGYI.

Miért káros a koleszterin?
A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. A folyamat végpontja a szerv funkcionális károsodása. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak és az adott célszerv károsodását okozzák.
Bővebben a koleszterinről

A közlés szerint az EMA azt javasolja azoknak a betegeknek, akik jelenleg ilyen készítményeket szednek, mielőbb konzultáljanak kezelőorvosukkal a súlycsökkentés egyéb lehetőségeiről, de a betegek a konzultálás előtt is bármikor abbahagyhatják a készítmény szedését.

A felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint, nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.

A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint, a szibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt, és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a szibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny, nem múlja felül a szív és keringési kockázatokat.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.