Néhány fogyasztószer kivonását javasolták

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2010.01.25.

Kivonják a szibutramin-tartalmú fogyasztószereket? Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta a szibutramin hatóanyag-tartalmú fogyasztószerek biztonságos alkalmazását, és az eredmények alapján javaslatot tettek a termékek forgalomból való kivonására. A javaslat, több Magyarországon is forgalomban lévő készítményt érint.

A szibutramin-tartalmú szereket, elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével, nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni.

Gyógyszerkereső

A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát, esetleg valamely tulajdonságát! Gyógyszerkereső>>

Hatását úgy fejti ki, hogy az agyban teltségérzetet vált ki, így a páciens kevesebbet eszik.

Persze csak úgy hatékony, ha szedése megfelelő diétával és testmozgással párosul.

Az Európai Gyógyszerügynökség szakértő bizottságának jelentése szerint, egy szibutraminnal végzett vizsgálat eredményei alapján, a szibutramin megnövelte a súlyos szív-érrendszeri mellékhatások (mint például szívroham vagy agyvérzés) kockázatát, az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél.

Az elérhető előnyt és a kockázatot mérlegelték a döntésnél

WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez
Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

Ráadásul az elemzések szerint, a szibutraminnal elérhető súlycsökkenés mérsékelt a placebohoz viszonyítva, hiszen a páciensek átlagosan 2-4 kilogrammal többet fogytak a szibutramin-csoportban a placebo-csoportban lévőkhöz képest.

Ráadásul nem biztos, hogy a szibutraminnal elért súlycsökkenést meg tudják-e tartani a páciensek a kezelés abbahagyása után.

Végül arra az eredményre jutottak, hogy a szibutramin-tartalmú szerek alkalmazásának előnyei, nem haladják meg a kockázatokat, így javasolták a gyártóknak, hogy a szibutramin hatóanyagú szerek forgalmazását függesszék fel egész Európában.

Ez azonban csak javaslat, és nem felszólítás a forgalomból való kivonásra. A gyártónak lehetőséget adtak, hogy további adatokkal „megvédje” termékét, így a jövőben valószínűleg szigorúbb feltételekkel lehet majd alkalmazni a szibutramint, például tilos azoknak szedni, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Élelmiszerek és tabletták, amik segíthetik a fogyást

A fogyasztótabletták és a túlsúly szövődményeire szedett gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják a Debreceni Egyetemen. Az elhízás megelőzése...

Veszélyes fogyás - Káros módszerek a fogyáshoz

A karcsúság trendjének egyre többen akarnak megfelelni, és sajnos gyakran olyan "diétákat" próbálnak bevetni, melyek nem, hogy nem eredményesek...

Zsírégetés csodaszerekkel?

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a nem biztonságos, veszélyes készítmény, nem beszélve az olyan termékekről, amelyekkel...

Szülés után: Így nyerje vissza a régi formáját!

Sok kismama aggódva kémleli a várandósság alatt egyre gyarapodó testtömeget. Aztán elérkezik a szülés és sokan az első hét végére tíz...

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

Mint arról sokat hallhattunk, a jogszabályok lehetőséget adnak bizonyos gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikán kívüli forgalmazására...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.