• Néhány fogyasztószer kivonását javasolták

    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

    Kivonják a szibutramin-tartalmú fogyasztószereket? Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta a szibutramin hatóanyag-tartalmú fogyasztószerek biztonságos alkalmazását, és az eredmények alapján javaslatot tettek a termékek forgalomból való kivonására. A javaslat, több Magyarországon is forgalomban lévő készítményt érint.

    A szibutramin-tartalmú szereket, elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével, nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni.

    Hirdetés

      Gyógyszerkereső


    A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát, esetleg valamely tulajdonságát! Gyógyszerkereső>>

    Hatását úgy fejti ki, hogy az agyban teltségérzetet vált ki, így a páciens kevesebbet eszik.

    Persze csak úgy hatékony, ha szedése megfelelő diétával és testmozgással párosul.

    Az Európai Gyógyszerügynökség szakértő bizottságának jelentése szerint, egy szibutraminnal végzett vizsgálat eredményei alapján, a szibutramin megnövelte a súlyos szív-érrendszeri mellékhatások (mint például szívroham vagy agyvérzés) kockázatát, az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél.

    Az elérhető előnyt és a kockázatot mérlegelték a döntésnél

    WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez
    Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

    Ráadásul az elemzések szerint, a szibutraminnal elérhető súlycsökkenés mérsékelt a placebohoz viszonyítva, hiszen a páciensek átlagosan 2-4 kilogrammal többet fogytak a szibutramin-csoportban a placebo-csoportban lévőkhöz képest.

    Ráadásul nem biztos, hogy a szibutraminnal elért súlycsökkenést meg tudják-e tartani a páciensek a kezelés abbahagyása után.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Végül arra az eredményre jutottak, hogy a szibutramin-tartalmú szerek alkalmazásának előnyei, nem haladják meg a kockázatokat, így javasolták a gyártóknak, hogy a szibutramin hatóanyagú szerek forgalmazását függesszék fel egész Európában.

    Ez azonban csak javaslat, és nem felszólítás a forgalomból való kivonásra. A gyártónak lehetőséget adtak, hogy további adatokkal „megvédje” termékét, így a jövőben valószínűleg szigorúbb feltételekkel lehet majd alkalmazni a szibutramint, például tilos azoknak szedni, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

    Legutóbb frissült: 2010.01.25 18:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az altatók és mellékhatásaik

    Sokan szednek altatókat és álmatlanság elleni szereket, mert az alváshiány jelentősen kihat másnapi teljesítményünkre, befolyásolja közérzetünket, kapcsolatainkat. Ezeknek a gyógyszereknek azonban veszélyesebb mellékhatásaik lehetnek, mint gondolnánk.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

    Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás?

    A rettegés foka - Avagy mit tegyünk a mellékhatásokkal?

    Nem merem bevenni a gyógyszeremet, miután elolvastam a betegtájékoztatót. Hogy engedélyezhetik azt a gyógyszert, ami ilyen súlyos mellékhatást okoz? Mire végigolvasom a mellékhatások listáját, meggyógyulok.

    14 étel, mely segíti a fogyást

    Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket, persze csak akkor, ha nem allergiás vagy nem szenved ételintoleranciától!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.