Néhány fogyasztószer kivonását javasolták

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Kivonják a szibutramin-tartalmú fogyasztószereket? Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta a szibutramin hatóanyag-tartalmú fogyasztószerek biztonságos alkalmazását, és az eredmények alapján javaslatot tettek a termékek forgalomból való kivonására. A javaslat, több Magyarországon is forgalomban lévő készítményt érint.

A szibutramin-tartalmú szereket, elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével, nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni.

Gyógyszerkereső

A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát, esetleg valamely tulajdonságát! Gyógyszerkereső>>

Hatását úgy fejti ki, hogy az agyban teltségérzetet vált ki, így a páciens kevesebbet eszik.

Persze csak úgy hatékony, ha szedése megfelelő diétával és testmozgással párosul.

Az Európai Gyógyszerügynökség szakértő bizottságának jelentése szerint, egy szibutraminnal végzett vizsgálat eredményei alapján, a szibutramin megnövelte a súlyos szív-érrendszeri mellékhatások (mint például szívroham vagy agyvérzés) kockázatát, az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél.

Az elérhető előnyt és a kockázatot mérlegelték a döntésnél

WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez
Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

Ráadásul az elemzések szerint, a szibutraminnal elérhető súlycsökkenés mérsékelt a placebohoz viszonyítva, hiszen a páciensek átlagosan 2-4 kilogrammal többet fogytak a szibutramin-csoportban a placebo-csoportban lévőkhöz képest.

Ráadásul nem biztos, hogy a szibutraminnal elért súlycsökkenést meg tudják-e tartani a páciensek a kezelés abbahagyása után.

Végül arra az eredményre jutottak, hogy a szibutramin-tartalmú szerek alkalmazásának előnyei, nem haladják meg a kockázatokat, így javasolták a gyártóknak, hogy a szibutramin hatóanyagú szerek forgalmazását függesszék fel egész Európában.

Ez azonban csak javaslat, és nem felszólítás a forgalomból való kivonásra. A gyártónak lehetőséget adtak, hogy további adatokkal „megvédje” termékét, így a jövőben valószínűleg szigorúbb feltételekkel lehet majd alkalmazni a szibutramint, például tilos azoknak szedni, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.