A soványságról - Fejben dől el?

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

Nem számít ritka jelenségnek, hogy kifejezetten vékony testalkatú nők a tükör elé állva kövérnek látják magukat. Az önkép torzulását az agy bizonyos elváltozásai okozzák, s mindez drasztikus következményekkel is járhat.

A kóros lesoványodásig fogyókúrázó nők agyában, jelentős elváltozásokat fedeztek fel a németországi Bochum Egyetem kutatói: a tudósok szerint két agyközpont csökkent mennyiségű szürkeállománya tehető felelőssé azért, hogy arányos testalkatú és testsúlyú nők is egészségükre veszélyes állapotig fogyókúráznak.

Tesztelje magát!

A kisebb mennyiségű szürkeállomány következménye ugyanis az, hogy a valóságostól teljesen eltérő képet alkotnak saját testükről.

A német kutatók kísérletében 30 kórosan lesoványodott és normálisnak tekinthető testsúlyú nő vett részt. Mindkét csoport tagjait arra kérték, hogy jelöljék meg a számítógép monitorján azt a sziluettet, amelyik véleményük szerint az ő testükhöz a leginkább hasonló.

A kórosan soványaknak "kevesebb" a szürkeállománya?

Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

Az ezt követő vizsgálatban minden résztvevő agyát egy speciális tomográf segítségével szkennelték végig, s a torz énképpel rendelkező kórosan soványok esetében, jelentősen kisebb mennyiségű szürkeállományt tapasztaltak két agyközpontban is.

„Az érintett agyközpontok, ahol kevesebb szürkeállományt mutattak ki műszereink, többek között a saját testünkről alkotott képért is felelősek, s ez magyarázat lehet arra, hogy számos esetben az anorexiával kezelt betegek miért észlelik a valóságostól messze eltérőnek magukat” – kommentálja az eredményeket Boris Suchan, a bochumi kutatók vezetője.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.