Mennyi vitamint fogyasztunk?

Független Hírügynökség
megjelent:

Kevesebben, de több vitamint vásárolnak az utóbbi 2 évben - többek között ez derül ki a GFK piackutató felméréséből. Aki vitamint vesz, egészen biztosan vásárol zöldséget és gyümölcsöt is, viszont csak 57 százalékuk fogyaszt teljes kiőrlésű kenyeret.

Az elmúlt két évben 28 százalékról 21 százalékra csökkent a vitamint vásárlók aránya a lakosságon belül, azonban az összes megvásárolt vitamin forgalma kis mértékben növekedett. A tavalyi első féléves adatok alapján, az érintettek zöme 62 százaléka patikában veszi a vitaminokat, csak 17 vásárolja drogériában, illetve üzletben.

Kevesebben, de több vitamint vásárolnak az utóbbi 2 évben - többek között ez derül ki a GFk piackutató felméréséből.

Továbbra is legtöbben gyógyszertárban veszik ezeket a készítményeket, pedig már patikán kívül is számos helyen lehet kapni. A kutatás szerint a megkérdezettek csupán egyharmada szedi rendszeresen, minden nap a vitamint, a legtöbben csak kúraszerűen, illetve alkalmanként veszik be.

A felmérés szerint azonban jelentősen megnőtt az ügynöki hálózatok szerepe: a vásárlók 16 százaléka így szerzi be a vitaminokat.

Vannak tudatos vásárlók

Az egészségük megőrzését fontosnak tartó vásárlók, a gyógyszertárakban gyakran kérnek tanácsot a vitaminokról. A patikusok szerint, az összes tanácskérés 10 százaléka ezt a témakört érinti. A fájdalomcsillapítók és a megfázás elleni készítmények mellett, erről a termékkörről beszélget leggyakrabban a patikus és a páciens.

Az egészségmegőrzést szolgáló termékek közül, a vitamin van az első helyen. Aki vitamint vesz egészen biztosan vásárol zöldséget és gyümölcsöt is, viszont csak 57 százalékuk fogyaszt teljes kiőrlésű kenyeret.

(FH)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.