Izomépítés mozgás nélkül?

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósok hamarosan előállnak egy olyan tablettával, amely az intenzív mozgás izomépítő és zsírégető hatását adhatja meg azoknak is, akik egy ujjukat sem mozdítják meg. Erről a Cell című tudományos lapban jelent meg beszámoló, amelyet pénteken ismertetett a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja.

A tabletta kísérleti változatától, egerek edzés nélkül 44 százalékkal nagyobb futásteljesítményre voltak képesek. Feltételezhetően embereknél is hasonló lenne a hatás.

Máris nagy a vita a gyógyszer körül, mert félő, hogy vissza fognak élni vele a versenysportban. Éppen ezért a kutatásvezető, Ronald Evans, a Howard Hughes Orvosegyetem és a kaliforniai Salk Institute professzora kidolgozott egy tesztet, amellyel a tabletta kimutatható a vizeletből.

Az amerikai kutatók azt mondják, hogy ők a tablettát az izomsorvadásos betegek számára fejlesztik. Hasznos lehet a "fitnesspirula" a cukorbajosoknak is, mert fokozná a mozgás előnyös hatását.

A fitnesstabletta valójában két különböző gyógyszer. Az egyik, AICAR néven 44 százalékkal növeli az izomteljesítményt edzés nélkül. A kísérleti egerek 4 hétig kapták ezt a szert, de nem edzettek, majd futógépen 44 százalékkal tovább futottak, mint az edzésben tartott, de nem kezelt társaik.

A másik, a GW1516 jelű tabletta, az edzés hatását fokozza. Edzésben tartott egerek e tabletta hatására, 75 százalékkal nyújtottak jobb futóteljesítményt, mint a kontrolltársaik.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.