Az éhezés és az elhízás is szerepelt a FAO táplálkozási világkonferenciájának témái között

Szerző: MTI

Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ több mint 170 országa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában szerdán kezdődött II. Táplálkozási Világkonferencián.

A világ elegendő élelmiszert termel az emberiség ellátására, az éhezés mégsem szűnt meg, és nem tudunk egészséges táplálkozást biztosítani mindenki számára - hangoztatta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a kétnapos világkonferencia megnyitóján. Hozzátette: a nemzetközi közösségnek a megfelelő ismeretei és forrásai is megvannak az alultápláltság felszámolására.

Alultápláltság

Az alultápláltság évente 3,1 millió kisgyermek halálát okozza, az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki. Alultápláltság a korai gyermekhalandóság elsődleges oka>>

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója úgy fogalmazott, a világ egy része túl kevés táplálékhoz jut, az éhhalál milliókat veszélyeztet, miközben a világ másik felében a túlzott és hizlaló táplálkozás csökkenti a várható élettartamot, és a csillagokba emeli az egészségügyi kiadásokat. 1990 óta a világban húsz százalékkal csökkent az éhezők száma, ennek ellenére 2012-2014 között továbbra is 805 millióan szenvedtek krónikus éhezéstől.

A II. Táplálkozási Világkonferencián (ICN2) részt vevő több mint 170 állam által elfogadott nyilatkozat és cselekvési terv szerint az elégtelen vagy elégséges, de tápérték és egészségügyi szempontból nem megfelelő táplálkozás veszélyei a társadalom minden osztályát érintik, miközben továbbra is mély egyenlőtlenségek vannak az egyes szociális rétegek között. A nyilatkozat leszögezte, hogy a helyes táplálkozásnak a nemzeti egészségügyi rendszerek részét kell képeznie, és törekedni kell a lakosságélelmezési különbségek felszámolására.

A táplálkozás színvonalát emelni kell, miközben mindenki számára egyenlően biztosítják a táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerekhez való hozzájutást, az egészséges és változatos étkeztetés terjesztésével. Ennek megvalósulása érdekében célként az élelmiszerbiztonságot és az igazságos élelmiszerkereskedelmi rendszer megteremtését jelölték meg.

A II. Táplálkozási Világkonferencia résztvevői az éhezés és alultápláltság okai között a háborúkat, humanitárius válságokat, a szárazságot, áradásokat és járványokat nevezték meg, és hangsúlyozták, hogy jelenleg az ebolajárvány is "hatalmas kihívást" jelent az élelmiszerbiztonság terén.

Az állam- és kormányfők, magas szintű delegációk, valamint nemzetközi szervezetek és civil csoportok részvételével zajló világkonferencián csütörtökön Ferenc pápa is felszólal.

A római világkonferencia résztvevői remélik, hogy az ICN2 nyilatkozatát és cselekvési tervét az ENSZ is felkarolja majd, és 2016-2025 között tízéves nemzetközi táplálkozási akcióprogramot hirdet meg a célkitűzések megvalósítására.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a...

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek....

Ételek, amik fiatalosan tartanak

Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket...

Húsfogyasztás: csak mértékkel

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az...

Mediterrán diéta - Egészséges és...

Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb...

Az egészséges táplálkozás...

A sportolóknál kiemelkedően nagy hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetük megfeleljen a sokszor túlzott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.