Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek jelentősen csökkenthetők.

A pikkelysömör téma cikkei

5/1 A pikkelysömör tünetei
5/2 A pikkelysömör típusai
5/3 A pikkelysömör kezelése
5/4 Pikkelysömör betegségben szenvedők étrendje
5/5 Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy kapcsolat van a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel és a pikkelysömör, illetve az ahhoz kapcsolódó ízületi gyulladás enyhülése között. A pikkelysömör diéta önmagában nem pótolja az orvosi kezelést, ám hozzájárulhat az állapot javulásához. A javasolt étrend a következő összetevőket tartalmazza, továbbá néhány élelmiszert és italféleséget érdemes száműzni táplálkozásunkból.

Vitaminok és étrendkiegészítők

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak bizonyítottan csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és pozitív hatással vannak az immunrendszerre is. Ezért is fontos étrend-kiegészítőnek számítanak a psoriasisos betegeknél, akiknél gyakori az Omega-3 hiány és a magas Omega-6 szint, mely erősítheti a gyulladásos folyamatokat. Az Omega-3 zsírsavaknak három fajtája van:

  • Alfa-linolénsav: egyes zöldségekben, mogyorófélékben, magvakban és szójatermékekben található
  • Eicosapentaenoic sav (EPA): hidegvízi halakban és északi óceáni halfajtákban található
  • Docosahexaenoic sav (DHA): zsíros halakban és algában található

Bővebben Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

D-vitamin

Manapság egyre többet hallani arról, hogy a lakosság jelentős része D-vitamin hiányban szenved. A D-vitaminos krémekkel jelentősen javítható a pikkelysömörös betegek bőrének állapota. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin lassítja a bőrsejtek növekedését, így gátolja a psoriasist, mely betegség során a bőr sejtjeinek növekedése felgyorsult.

Azonban mint a legtöbb vitamin esetében, itt is igaz, hogy a vitamin túladagolása veszélyes, ezért mindig kérje ki kezelőorvosa véleményét, mielőtt alkalmazná a D-vitaminos készítményeket!

A vitamin bevitelének legbiztonságosabb módja, ha azt táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. Az alábbi élelmiszerek gazdagok D-vitaminban:

  • csukamáj olaj
  • lazac
  • makréla
  • tonhal
  • D-vitaminnal dúsított tej
  • tojás
  • svájci sajt
  • D-vitaminnal dúsított müzli

Természetesen már napi 10 perc eltöltése a napsütésben is sokat segít a szervezet D-vitamin raktárának feltöltésében, de ne feledje, hogy a napsütésnek való túlzott kitettség nem csak a bőrt öregíti, de növeli a bőrrák kockázatát is! Egyszerű vérteszttel kimutatható, hogy D-vitamin hiányban szenved-e, így ha kétségei vannak, beszéljen orvosával!

Bővebben A D-vitamin szerepe

Glükozamin és kondroitin

A glükozamin és a kondroitin is a porcokban, illetve az azokat körülvevő sejtekben találhatóak. A glükozamin segíti a porcképződést, és gátolja a gyulladást, míg a kondroitin a porcok rugalmasságát támogatja, illetve akadályozza a porckopást. Tanulmányok szerint ezek az étrend-kiegészítők nem csak a porcképződést segítik, de a gyulladásos folyamatok kialakulását is lassítják, illetve gátolják.

Ugyanakkor, mivel a glükozamin étrend-kiegészítők általában rák-, homár- vagy cápa porc kivonatot tartalmaznak, azoknak, akik allergiások ezekre, illetve terhesek, vagy a teherbeesést fontolják, jobb kerülni a fogyasztását! A glükozamin emellett a cukorbetegeknél vérnyomás emelkedést okozhat, ezért a diabéteszes betegeknek ajánlott kikérni orvosuk véleményét, mielőtt glükozamin étrend-kiegészítő szedésébe kezdenének.

Bővebben Mit kell tudni a glükozaminról?

Metil-szulfonil metán (MSM)

A metil-szulfonil metán (MSM) egy organikus, kéntartalmú vegyület, mely növényekben, gyümölcsökben, zöldségekben található, de ezek feldolgozása során károsodik. A szervezetnek azonban szüksége van a kénre, a szövetek egészségének fenntartásához.

Bár a metil-szulfonil metán ízületi fájdalmakat és gyulladást csökkentő hatását egyelőre csak kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, az étrend-kiegészítőt fogyasztó betegek többsége a tünetek enyhüléséről számol be.

Amit étrend-kiegészítő alkalmazásakor érdemes észben tartani
  • Mindenképpen beszéljen orvosával mielőtt bármilyen vény nélkül kapható készítményt szedne, mivel lehet, hogy az befolyásolná a jelenleg szedett gyógyszerei hatását!
  • Az étrend-kiegészítő sosem helyettesíti a gyógyszeres kezelést!
  • Amint az étrend-kiegészítő alkalmazásakor bármilyen mellékhatást tapasztal, azonnal hagyja abba annak szedését és mielőbb keresse fel orvosát!

Kerülendő élelmiszerek

Az alábbi élelmiszerek fokozzák a szervezet gyulladásos folyamatait, ezért ajánlott kerülni fogyasztásukat:

  • zsíros vörös húsok
  • alkohol
  • tejtermékek
  • feldolgozott élelmiszerek
  • finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek
  • burgonya-, paradicsom- és paprikafélék

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

  • Hidegvízi halak, mint a lazac, hering, makréla és tonhal. A halak gazdag omega-3 források, mely bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a psoriasis betegeknél fokozott a szívbetegségek kockázata, érdemes hetente legalább kétszer halat fogyasztaniuk!
  • Amennyiben nem szereti a halat, fogyasszon sok lenmagot, olívaolajat, tökmagot és diót. Ezek a növények szintén nagyon gazdagok omega-3-ban.
  • Színes friss gyümölcsök és zöldségek. Nem csak a psoriasis beteg számára fontos antioxidánsokban gazdagok, de jó forrásai az A-és C-vitaminnak, melyek segítik a szervezet hidratáltságának fenntartását. Legjobb forrásai a répa, édesburgonya, spenót, kelkáposzta és brokkoli, áfonya, mangó, eper, füge és sárgadinnye.

A kiegyensúlyozott étrend mellett a dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is létfontosságú, ha pikkelysömörben szenved.

Tovább Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordtó; proriasis.org
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.