A diétázó emberek ingerlékenyebbek?

Szerző: MTI

A diétázás a normál étkezéshez képest, nagyobb eséllyel teszi az embereket ingerlékennyé és haragossá - idézte egy amerikai tanulmány megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A Journal of Consumer Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői szerint, az evéssel kapcsolatos önuralom gyakorlásához szükséges erőfeszítés az emberek gondolataiban agresszív keretet kaphat, ami például erőszakos filmek választásában nyilvánul meg.

Négy vizsgálat: Azonos eredmény

Az egyik kísérletben, a tesztalanyok almát vagy csokoládét választhattak. Az almát elfogyasztók közül, nagyobb arányban választottak később haragot és dühöt ábrázoló filmet megtekintésre, a "puhább" film helyett.

Egy másik tanulmány résztvevői, élelmiszerekre vonatkozó ajándékutalvány vagy gyógyfürdői rekreációs szolgáltatás között választhattak. Az ezt követő megkérdezésben, az előbbi mellett döntő emberek nagyobb érdeklődést mutattak a dühös arcokat ábrázoló fotók iránt, mint a rémült arcok iránt.

A harmadik tesztben diétázó és nem diétázó emberek véleményét kérték ki egy dühöt, illetve szomorúságot kiváltó társadalmi üzenettel kapcsolatban. A diétázók többen szavaztak az előbbire, amely azt az üzenetet tartalmazta, hogy "ha nem növelik a rendőrök képzésére szolgáló ráfordításokat, több bűnöző szökik majd meg a börtönökből".

Végül az utolsó tanulmányba bevont emberek egészséges vagy ízletesebb, ám kevésbé egészséges desszert közül választhattak. Akik az előbbi mellett döntöttek, utána nagyobb eséllyel lettek ingerültek, egy parancsoló módban eljuttatott reklámüzenet miatt.

A kutatás megmutatta, hogy az önuralom (folyamatos) gyakorlása következtében, nagyobb valószínűséggel viselkednek az emberek agresszívan mások iránt, és a diétázó emberek ingerlékenyebbek és gyorsabban indulatba jönnek - véli David Gal, a chicagói Északnyugati Egyetem és Wendy Liu, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a tanulmány két szerzője.

Mint hozzátették, az emberek viselkedésének megváltoztatására irányuló törekvéseknek, a módszerek szélesebb körét kellene magukba foglalniuk, melyek jobb eséllyel mozdítanak elő pozitív viselkedési válaszokat.

A sikeres diéta titkai

A magas vérnyomás csökkentésére javasolt étrend kiegészítése, rendszeres mozgással és a testsúly csökkentésével még hatékonyabbá teheti a betegség gyógyszer nélküli kezelését. Az életvitel módosítása útján történő gyógyítás, új lehetőségét az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói kongresszusán ismertették a kutatók. A sikeres diéta titkai>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.