Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Tények és tévhitek a fogszuvasodásról

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2021-09-28 22:03

Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, gyökérkezelés, fogcsikorgatás, tejfogak... Tények és tévhitek.

Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogorvos
2021-09-24 03:03

A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

A fémmentes fogpótlások előnyei

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
2021-09-23 05:03

Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

Foghúzás utáni teendők

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-09-21 11:03

Egy egyszerű foghúzás után a panaszoknak két nap múlva enyhülniük kell. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, és hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

A fogfájás leggyakoribb okai

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-09-21 05:03

Leggyakrabban a parodontózis és a fogszuvasodás felelős a fogfájásért és az állcsontokban érzett fájdalomért. A fájdalom jellege és pontos helyének meghatározása alapján általában könnyű megtalálni az okot.

Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2021-09-20 13:03

A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
2021-09-13 18:35

Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
2021-09-10 18:33

Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés valójában, és hogyan is gyógyítható. A probléma a lakosság közel 80-90 százalékát érinti.

Miért szükséges a fogszabályozás?

Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos
2021-08-12 07:03

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

Tömés vagy valami más? Mi alapján dönt a fogorvosunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
2021-07-26 22:03

Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.