Fogászat - Egészségmegőrzés cikkek

Fogászat - Egészségmegőrzés cikkek

Fogzás és a kisgyerekek fogainak ápolása

WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
2021-12-10 20:33

A tejfogak száma 20, melyek már a magzati élet 8. hetében elkezdenek fejlődni érdekes módon úgy, hogy először a kis fog koronája fejlődik ki és később a gyökere. Leghamarabb az először kibúvó kis alsó tejmetszők koronája lesz kész olyannyira, hogy nem is ritkán a baba foggal születik.

Fáj a feje, fáradt? Irány a fogorvos!

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
2022-06-07 04:33

Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa szerint a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen a következmények súlyosak lehetnek.

Fogápolás és cukorbetegség

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra
2022-05-28 04:03

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára, hiszen a nem megfelelő vércukorszint miatt a szokásosnál sokkal nagyobb a kockázata az orális egészségügyi problémáknak.

Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
2022-05-13 13:36

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

Miért hasznos a fogköztisztítás?

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
2022-05-12 07:33

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

Kell-e cumi a gyereknek?

WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
2022-05-08 20:36

Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi döntünk: vállaljuk!

A fogzománc védelme

Orvostkeresek Egészségmagazin
2022-04-24 20:36

A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina fogszakorvos beszélt.

A fogvesztés 8 kockázati tényezője

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2022-04-10 17:33

Egy kutatás szerint a fogvesztés elkerülése nagyrészt Önön múlik. A Journal of Periodontology című szaklapban fogászati szakértők 8 kockázati tényezőt sorolnak fel a fogágybetegség miatti fogvesztésre.

Ezzel ártanak fogaiknak a legtöbben, nap mint nap

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró
2022-04-02 22:03

A fogvesztés az esetek 80 százalékában megelőzhető volna, csupán 10-20 százalék azok aránya, akiknél genetikai ok (is) állhat a háttérben. Mindenkire egységesen veszélyt jelentő tényező a rossz szájhigiéné, a rosszul berögzült szokások, a rendszeres fogorvosi vizit elmulasztása. Dr. Bartha Károly a Semmelweis Egyetem online előadásán hívta fel a figyelmet a leggyakoribb hiányosságokra, tévhitekre.

3 gyakori fogprobléma a terhesség alatt

Oxygen Fogászat - Dr. Benkő Krisztina, fogorvos
2022-03-23 05:03

Sok kismama tart a terhesség alatti fogászati kezelésektől, de ezen félelmek a mai eljárások tekintetében alaptalanok. Sőt, Dr. Benkő Krisztina fogorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a mama és a baba egészsége szempontjából is.

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
2022-02-15 18:33

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.