Nem kell(ene) félni a fogorvostól

MTI
megjelent:

Óvodáskorban kell elkezdeni a fogorvoshoz járást, hogy a gyerek megismerkedhessen a rendelővel, az orvossal, a különféle eszközökkel; így "baráti" környezetbe kerül, s ha bármilyen beavatkozás szükséges, már nem fog félni - hangsúlyozta Kámán Attila fogorvos hétfőn az MTI-nek.

Nem mindegy, hogy a gyerekre két-három perc jut a rendelőintézetben, az iskolai fogászaton, avagy elegendő időt, 20-30 percet is rászán a fogorvos a tájékoztatásra, ismerkedésre. A szülők azért viszik magánrendelőkbe a gyereküket, mert ott jóval nagyobb a páciensre fordított idő.

Ismétlés: hogyan mossuk fogainkat?

  • Naponta legalább kétszer mosson fogat! - Ne siesse el, végezzen alapos munkát!
  • Megfelelő eszközöket használjon! - Használjon fluoridos fogkrémet, és puha sörtéjű fogkefét. Ha fogínyproblémája van, mely nehézkessé teszi az alapos fogmosást, használjon elektromos fogkefét.
  • Gyakorolja a megfelelő technikát! – Ne felejtse el megmosni fogainak belső felét, a rágófelüetet és a nyelvet sem. Kerülje az erős dörzsölést, mert az irritálhatja az ínyét.
  • Időben cseréljen fogkefét! – Legalább háromhavonta cseréljen fogkefét, vagy ha annak sörtéi elhasználódtak, hamarabb.

A szülő másik lényeges feladata, hogy a helyes fogtisztítási technikára megtanítsa gyerekét, de a szakorvos is megmutatja, milyen módon kell megfelelően ápolni a fogakat - tette hozzá.

Az Implantcenter felmérése szerint, a helyes fogtisztítás folyamatát még mindig kevesen ismerik és tartják be, a magyar fogápolási kultúra nem túl jó.

Inkább a nők járnak fogászati szűrésre

A mai harmincas, negyvenes korosztályt még beterelték az állami rendelőkbe, s az ott szerzett rossz tapasztalatok miatt, a mai napig félnek a fogorvostól.

A felmérések azt mutatják, hogy inkább a nők járnak fogászati szűrésre, jobban adnak külső megjelenésükre, a szép mosolyra, s ennek érdekében legyőzik rettegésüket.

Kámán Attila tájékoztatása szerint, a húszas-negyvenes menedzserrétegnél, 60-70 százalékban a hölgyek járnak fogorvoshoz; az esztétikai kezeléseknek, a többi között a fogfehérítésnek most lesz igazán nagy jelentősége, mivel a cégek válogatni fognak, s a jobb megjelenésű munkatársat fogják választani.

A mai huszonévesek fogazata rendben van, az eredmény szépen közelít az európai adatokhoz; az ötven felettieknek azonban átlagosan 12 foguk hiányzik - emelte ki Kámán Attila.

Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint arra a tényre, hogy sokkal kevesebb pénzbe kerül egy-egy fogtömést megcsináltatni, mint az elhanyagolt fogakat később rendbe hozatni.

Az adatok azt mutatják, hogy a leggyakoribb panaszok, amelyekkel szakorvoshoz fordulnak az érintettek, a fogtömés és foghúzás mellett az implantáció, fogfehérítés és szájhigiéniás kezelések.

(MTI)

Cikkajánló

Permetezés Permetezés

Mire figyeljünk a permetszerek használata közben?

Nők intim egészsége Nők intim egészsége

Mit tehetünk a hüvely egyensúlyának helyreállításáért és fenntartásáért? (x)

A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és...

A túlzott fluorbevitel veszélye: a dentális fluorózis

Fluorózis akkor alakul ki, amikor a fogzománc az elégtelen mineralizáció (vagyis az ásványi anyagok hiányos beépülése) miatt porózusabbá, érdesebbé...

Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

Nincs mindenkinek ragyogó fehér fogsora. De az se keseredjen el, aki nem büszkélkedhet természetes fehér fogsorral.

Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső...

Cukorbetegség és szájhigiénia

A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok...

Amit a fogfehérítésről tudni érdemes

Az esztétikai fogászatban, manapság egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a fogfehérítés. Mivel a sokak által fogyasztott nikotin, kávé és vörös bor elszínezi a...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.