• Nem kell(ene) félni a fogorvostól

    Szerző: MTI

    Óvodáskorban kell elkezdeni a fogorvoshoz járást, hogy a gyerek megismerkedhessen a rendelővel, az orvossal, a különféle eszközökkel; így "baráti" környezetbe kerül, s ha bármilyen beavatkozás szükséges, már nem fog félni - hangsúlyozta Kámán Attila fogorvos hétfőn az MTI-nek.

    Nem mindegy, hogy a gyerekre két-három perc jut a rendelőintézetben, az iskolai fogászaton, avagy elegendő időt, 20-30 percet is rászán a fogorvos a tájékoztatásra, ismerkedésre. A szülők azért viszik magánrendelőkbe a gyereküket, mert ott jóval nagyobb a páciensre fordított idő.

    Hirdetés

     Ismétlés: hogyan mossuk fogainkat?


    • Naponta legalább kétszer mosson fogat! - Ne siesse el, végezzen alapos munkát!
    • Megfelelő eszközöket használjon! - Használjon fluoridos fogkrémet, és puha sörtéjű fogkefét. Ha fogínyproblémája van, mely nehézkessé teszi az alapos fogmosást, használjon elektromos fogkefét.
    • Gyakorolja a megfelelő technikát! – Ne felejtse el megmosni fogainak belső felét, a rágófelüetet és a nyelvet sem. Kerülje az erős dörzsölést, mert az irritálhatja az ínyét.
    • Időben cseréljen fogkefét! – Legalább háromhavonta cseréljen fogkefét, vagy ha annak sörtéi elhasználódtak, hamarabb.

    A szülő másik lényeges feladata, hogy a helyes fogtisztítási technikára megtanítsa gyerekét, de a szakorvos is megmutatja, milyen módon kell megfelelően ápolni a fogakat - tette hozzá.

    Az Implantcenter felmérése szerint, a helyes fogtisztítás folyamatát még mindig kevesen ismerik és tartják be, a magyar fogápolási kultúra nem túl jó.

    Inkább a nők járnak fogászati szűrésre

    A mai harmincas, negyvenes korosztályt még beterelték az állami rendelőkbe, s az ott szerzett rossz tapasztalatok miatt, a mai napig félnek a fogorvostól.

    A felmérések azt mutatják, hogy inkább a nők járnak fogászati szűrésre, jobban adnak külső megjelenésükre, a szép mosolyra, s ennek érdekében legyőzik rettegésüket. 

    Kámán Attila tájékoztatása szerint, a húszas-negyvenes menedzserrétegnél, 60-70 százalékban a hölgyek járnak fogorvoshoz; az esztétikai kezeléseknek, a többi között a fogfehérítésnek most lesz igazán nagy jelentősége, mivel a cégek válogatni fognak, s a jobb megjelenésű munkatársat fogják választani. 

    A mai huszonévesek fogazata rendben van, az eredmény szépen közelít az európai adatokhoz; az ötven felettieknek azonban átlagosan 12 foguk hiányzik - emelte ki Kámán Attila.

    Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint arra a tényre, hogy sokkal kevesebb pénzbe kerül egy-egy fogtömést megcsináltatni, mint az elhanyagolt fogakat később rendbe hozatni.

    Az adatok azt mutatják, hogy a leggyakoribb panaszok, amelyekkel szakorvoshoz fordulnak az érintettek, a fogtömés és foghúzás mellett az implantáció, fogfehérítés és szájhigiéniás kezelések.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.03 08:17, Megjelenés: 2009.03.03 08:17
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

    Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

    Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

    Nincs mindenkinek ragyogó fehér fogsora. Pedig a mai társadalomban a vakítóan fehér fogak státuszszimbólumnak számítanak, és sokaknak egyet jelentenek a fiatalsággal, a szépséggel és az egészséggel.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

    Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és házi praktikák állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez.

    A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés

    Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

    Esztétikai fogászat: A tökéletes mosoly szolgálatában

    Ma már minden érdeklődő számára nyilvánvaló, hogy rendkívül színes a rendelkezésre álló módszerek palettája, amelyek képesek a mosoly megszépítésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA