• Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

    Szerző: WEBBeteg - L. G.

    Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

    Nem feltétlenül az anyagi források hiánya, inkább egy gyerekkorban elszenvedett lelki trauma az oka, a rossz fogászati statisztikáknak - mondta Kámán Attila szájsebész-fogszakorvos, aki szerint a most működő állami gyermekfogászat felett eljárt az idő.

    Az iskolai fogászati vizsgálatok során, az ijedt kisdiákokkal nem tudnak megfelelően foglalkozni, akikből aztán a fogászoktól tartó felnőttek válnak. A magánrendelőkben ugyanakkor egyénre szabott kezelést kínálnak, a problémás gyerekekkel is tudnak törődni - jegyezte meg a fogszakorvos.

    Hirdetés

    A magánrendelőkbe, általában egy-két gyereket visznek el a szülők, a kezelés előtt így van idő arra is, hogy az orvos a kicsiknek megmutassa, milyen eszközöket használ, mi hogyan működik.

     

    Kámán Attila szerint a felnőttek az iskoláskorban elszenvedett trauma miatt tartanak a fogorvosi vizsgálattól
    Kámán Attila szerint, a felnőttek az iskoláskorban elszenvedett 
    trauma miatt tartanak a fogovosi vizsgálattól

    Mire fájdalmas beavatkozásra kerülne sor, a gyerekek már ismerik a légkört, tudják, hogy a fogorvos és az asszisztensnő nem ellenség, a fúró pedig arra való, hogy rendbe tegyék a fogait - magyarázta a szájsebész-fogszakorvos.

    Kámán Attila úgy véli: az iskolai kezelésekre kis, 2-5 fős csoportokban kellene elvinni a gyerekeket, mivel így az orvosnak lenne lehetősége és ideje foglalkozni velük, a problémás kicsikre - akiket a többiektől külön kellene vizsgálatra hordani -, pedig több figyelmet kellene fordítani.

    (WEBBeteg - L. G.)

    Módosítva: 2011.05.28 17:07, Megjelenés: 2011.05.28 17:07
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

    Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.

    Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

    A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

    Irreális félelem a fogorvostól - A pszichológus válaszol

    "A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

    Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA