• Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

    Szerző: WEBBeteg - L. G.

    Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

    Nem feltétlenül az anyagi források hiánya, inkább egy gyerekkorban elszenvedett lelki trauma az oka, a rossz fogászati statisztikáknak - mondta Kámán Attila szájsebész-fogszakorvos, aki szerint a most működő állami gyermekfogászat felett eljárt az idő.

    Az iskolai fogászati vizsgálatok során, az ijedt kisdiákokkal nem tudnak megfelelően foglalkozni, akikből aztán a fogászoktól tartó felnőttek válnak. A magánrendelőkben ugyanakkor egyénre szabott kezelést kínálnak, a problémás gyerekekkel is tudnak törődni - jegyezte meg a fogszakorvos.

    Hirdetés

    A magánrendelőkbe, általában egy-két gyereket visznek el a szülők, a kezelés előtt így van idő arra is, hogy az orvos a kicsiknek megmutassa, milyen eszközöket használ, mi hogyan működik.

     

    Kámán Attila szerint a felnőttek az iskoláskorban elszenvedett trauma miatt tartanak a fogorvosi vizsgálattól
    Kámán Attila szerint, a felnőttek az iskoláskorban elszenvedett 
    trauma miatt tartanak a fogovosi vizsgálattól

    Mire fájdalmas beavatkozásra kerülne sor, a gyerekek már ismerik a légkört, tudják, hogy a fogorvos és az asszisztensnő nem ellenség, a fúró pedig arra való, hogy rendbe tegyék a fogait - magyarázta a szájsebész-fogszakorvos.

    Kámán Attila úgy véli: az iskolai kezelésekre kis, 2-5 fős csoportokban kellene elvinni a gyerekeket, mivel így az orvosnak lenne lehetősége és ideje foglalkozni velük, a problémás kicsikre - akiket a többiektől külön kellene vizsgálatra hordani -, pedig több figyelmet kellene fordítani.

    (WEBBeteg - L. G.)

    Módosítva: 2011.05.28 17:07, Megjelenés: 2011.05.28 17:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

    A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

    A fémes szájíz okai és megszüntetése

    Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

    Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

    Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.

    Irreális félelem a fogorvostól - A pszichológus válaszol

    "A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

    Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.