Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

szerző: L. G. - WEBBeteg
megjelent:

Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

Nem feltétlenül az anyagi források hiánya, inkább egy gyerekkorban elszenvedett lelki trauma az oka, a rossz fogászati statisztikáknak - mondta Kámán Attila szájsebész-fogszakorvos, aki szerint a most működő állami gyermekfogászat felett eljárt az idő.

Az iskolai fogászati vizsgálatok során, az ijedt kisdiákokkal nem tudnak megfelelően foglalkozni, akikből aztán a fogászoktól tartó felnőttek válnak. A magánrendelőkben ugyanakkor egyénre szabott kezelést kínálnak, a problémás gyerekekkel is tudnak törődni - jegyezte meg a fogszakorvos.

A magánrendelőkbe, általában egy-két gyereket visznek el a szülők, a kezelés előtt így van idő arra is, hogy az orvos a kicsiknek megmutassa, milyen eszközöket használ, mi hogyan működik.

Kámán Attila szerint, a felnőttek az iskoláskorban elszenvedett
trauma miatt tartanak a fogovosi vizsgálattól

Mire fájdalmas beavatkozásra kerülne sor, a gyerekek már ismerik a légkört, tudják, hogy a fogorvos és az asszisztensnő nem ellenség, a fúró pedig arra való, hogy rendbe tegyék a fogait - magyarázta a szájsebész-fogszakorvos.

Kámán Attila úgy véli: az iskolai kezelésekre kis, 2-5 fős csoportokban kellene elvinni a gyerekeket, mivel így az orvosnak lenne lehetősége és ideje foglalkozni velük, a problémás kicsikre - akiket a többiektől külön kellene vizsgálatra hordani -, pedig több figyelmet kellene fordítani.

(WEBBeteg - L. G.)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.