• Csúcsfogászok és hiányzó fogak

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Két tubus fogrémet használ évente és tíz hiányzó foga van egy átlag magyarnak, képzésben viszont Európa élvonalába tartozunk. A legújabb fogászati trendeket a Debreceni Egyetemen külön karon oktatják.

    Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...

    e csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember. Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...

    Az egészség jelképe a mosoly és a szép fogak, Svájcban így tartják. Hazánkban a betegségek kialakulása és a szájüreg állapota közötti kapcsolat már kevésbé kerül a figyelem középpontjába. Pedig a fogazat és a fogágy betegsége a teljes szervezetre hatással van.

    - A szájban lévő baktériumok az egész testben szétszóródva komoly keringési problémákhoz, az erek elváltozásaihoz, sőt akár szívinfarktushoz is vezethetnek.  Egész Európában nálunk halnak meg a legtöbben a szájban keletkező daganatok miatt, és évente 3600 fővel nő a betegek száma. A fogkezelések és pótlások során használt rossz minőségű anyagok hajhullást, súlyos allergiás reakciót válthatnak ki, de elektromos, csípő érzést is okozhatnak a szájban – hívja fel a figyelmet a veszélyekre Hegedűs Csaba, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar dékánja.

    Hirdetés

    Évtizedek óta ismert, hogy az amalgám tömésekből felszabaduló higany nem egészséges, viszont az még napjainkban is nehezen bizonyítható, hogy pontosan mennyire káros.

    Hogy őrizzük meg fogaink épségét?

    Ideális esetben fogainknak, egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés, az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége. A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható. Hogy őrizzük meg fogaink épségét?

    - Egyetlen nagyobb tengeri hal elfogyasztásával megközelítőleg ugyannyi higany jut be a szervezetbe, mint az amalgám tömésekből egy év alatt. Így akiknek nem elérhetőek a nagyon drága, jó minőségű tömőanyagok, azoknak az amalgám még mindig megfelelő és tartósabb megoldást jelent. Ezek 20-25 évig a helyükön maradnak, míg az elmúlt évtizedekben népszerűvé vált esztétikusabb „fehér” kompozit tömések jóval hamarabb tönkremennek – mondja a professzor, aki a novemberi fogászati hónap kapcsán a szájápolás fontosságát is kiemelte.

    A fogszuvasodás szinte mindenkit, az ínybetegségek pedig a magyar lakosság háromnegyedét érintik.  Ennek ellenére szájhigiénés szokásaink aggasztóak. Hazánkban fejenként csupán kicsivel több, mint 2 tubus fogkrém fogy el évente, egy fogkefét pedig 2 évig használunk. Pedig a fogak és az íny betegségeinek megelőzésére továbbra sincs csodaszer. A fogmosás, a fogselyem és a fogközkefék helyes alkalmazását már gyerekkorban mindennapossá kellene tenni. Használatukat azonban tanulni kell, hogy valóban tisztítsanak, és ne sérülést okozzanak.

    Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    A szakember úgy látja, ezeknek az alapvető eljárásoknak, a megfelelő táplálkozásnak és a rendszeres szűrésnek az együttes alkalmazása sokat javíthatna a lakosság fogazatának állapotán. A jelenlegi adatok szerint a magyarok 12 százaléka 5 éve nem járt fogorvosnál, a nagykorúak 8 százaléka teljesen fogatlan. Egy átlagos magyar felnőttnek a kezelt fogak mellett 10 ép és 10 hiányzó foga van, de ebből csak négyet pótoltak.

    Ellenben a fogorvostudomány robbanásszerűen fejlődik, többek közt a digitális rendszerek megjelenésének köszönhetően. Az olyan modern röntgendiagnosztikai eszközökkel, mint a CBCT készülék, alacsony sugárdózissal az egész arckoponyáról, vagy részletérő készíthető 3 dimenziós felvétel. Ez forradalmi módon könnyítette meg a diagnózis felállítását és a kezelések tervezhetőségét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    -  Ma már a szájüregről és a fogakról készített digitális lenyomatok alapján a fogtechnikai laborban 3D nyomtatókkal, marógépekkel úgynevezett rapid prototiping megoldásokkal állítjuk elő a fogpótlásokat – tájékoztat a legújabb eljárásokról Hegedűs Csaba.

    Az innovatív módszereket és technikákat Közép-Európában egyedülálló infrastrukturális háttérrel és óraszámban oktatják a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán. A professzor elárulta, hogy az újítások közül több, már Debrecenben is elérhető és néhány év múlva a mindennapi ellátás részévé válhatnak. Hozzátette, hogy a mai korszerű rendszerekkel már az is elképzelhető, hogy egy röntgenkép alapján digitálisan, gyorsan és egyszerűen olyan pótlásokat hozzanak létre, amelyek a szájpadhasadék korrigálására alkalmasak vagy daganatos betegeknél csont- és fogpótlásra használhatóak. Ezeket a problémákat korábban nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett megoldani.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2016.11.21 22:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.

    Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

    Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai? Hogyan előzhető meg?

    A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.

    Az esetek túlnyomó többségében meg lehetne előzni a fogvesztést

    A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka érintett valamilyen szintű fogágybetegségben, ez hazánkban a fogak elvesztésének elsődleges okozója – hívta fel a figyelmet az Egészséges Íny Napja alkalmából Dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója. Hozzátette, a fogágybetegség és a fogszuvasodás számít a két leggyakoribb fogászati alapbetegségnek. A fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal és a helyes fogmosási technika elsajátításával.

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.