• Gyermekeink érdekében: A helyes és alapos szájápolásról

    Szerző: Napfény Dental

    A megfelelő fogmosásról, tágabb értelemben véve a fogápolásról rengeteg információ jut el hozzánk nap mint nap. Mégis sokan hajlamosak vagyunk ezeket az egyik fülükön be, a másikon pedig szinte azonnal kiengedni, pedig kiemelten fontos szerepe van a rendszeres, jó technikával végzett szájápolásnak.

    „Nagyon sokszor találkozik a fogorvos vagy szájhigiénikus olyan pácienssel, aki elmondása szerint, naponta négyszer-ötször mos fogat, de a szájhigiéniája mégis rossz, tele van fogkővel és az ínye is gyulladt. Ennek az az oka, hogy Magyarországon az emberek jelentős része nincs tisztában a fogmosás szerepével és helyes technikájával sem. Nincs tudatában annak, hogy a legnehezebben megközelíthető fogközöket és az ínyszél környékét is alaposan meg kell tisztítani. Ezért fontos feladatunknak tartom, hogy mindenkit megtanítsunk a helyes fogmosás gyakorlatára és a fogköz tisztító eszközök használatára (fogselyem, fogköztisztító kefe) is.” – hívja fel a figyelmet Dr. Gera István professzor, a Magyar Fogorvosok Egyesületének (MFE) elnöke.

    Hirdetés

    A szájápolás nem csak fogmosásból áll

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszi a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárul az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs növekedéshez, segíti a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosít a majdani felnőtt fogaknak. A baba fogainak gondozása>>

    Fogmosásból a napi minimum két, de inkább háromszori alkalom elégséges védelmet biztosít a maga részterületén, a szájápolás azonban nem csak fogmosásból áll. Szájüregünk pH értéke folyamatosan ingadozik a nap folyamán, ez pedig közel annyira romboló hatást fejthet ki, mintha nem jól tisztítanánk a fogainkat. Ezért a fogmosás mellett különösen fontos az étkezések közötti egyéb szájápolási technikák gyakorlása is. A legegyszerűbb és talán legkényelmesebb mód is a cukormentes rágógumi fogyasztása. A rágózásnak köszönhetően megnő a nyáltermelés mennyisége a szánkban, ez pedig szintén tisztítja a fogakat. A mentolos, jó ízű lehelet pedig szintén nem hátrányos hozadéka a gyakorlatnak.

    Mivel tisztítsuk a fogainkat?

    Az üzletekben kapható legtöbb mai fogkefe nagyságrendekkel alaposabb tisztítóhatást fejt ki, mint akár csak pár évvel ezelőtti társaik. Amikor új fogkefét vásárolunk, törekedjünk rá, hogy fűrészesen levágott, illetve ferde vagy több dimenzióban elhelyezett sörtékkel rendelkező terméket válasszunk. Az ilyen módon elhelyezett sörtéjű fogkefékkel ugyanis sokkal hatékonyabban tisztíthatóak a fogak közötti felületek is. Szintén nem mindegy, hogy milyen keménységű fogkefét választunk. Leginkább ajánlottak a közép kemény változatok, de ezeket is rendszeresen cserélni kell. A látható elhasználódástól függően 8-12 hetente érdemes új fogkefét vásárolni. Ha jónak is tűnik még az eszköz három hónap leteltével, akkor is váltsunk fogkefét, mert a régi már sokat vesztett tisztító képességéből. A fogkefe mellett használjunk fogselymet és külön fogköz tisztító kefét is.

    Hogyan mossuk helyesen a fogainkat?

    Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fogmosást érdemes a nehezen elérhető, több odafigyelést és kézügyességet igénylő részek tisztításával kezdeni, majd innen haladjunk a könnyen elérhető területek felé. Fogaink elhelyezkedésének megfelelően forgassuk, döntsük a fogkefét, hogy a sörték a fogak teljes felületén kifejtsék mechanikai tisztító hatásukat. Ne kapkodjunk, szánjunk ennyi időt magunkra, és legalább 3 percig tartson egy-egy alkalommal a helyes fogmosás.

    Mutasson jó példát a gyermekének!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legtöbb, amit tehetünk, ha mi is a fent leírtak alapján járunk el, valamint gyermekeinknek is ezt tanítjuk már a legkisebb kortól. Sajnos a magyar gyerekek fogai nemzetközi összehasonlításban különösen rosszak, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni ezt. Mindezek mellett persze folyamatosan látogassuk fogorvosunkat is. Legalább évente, de inkább félévente egyszer keressük fel akkor is, ha épp semmi panaszunk sincsen, hiszen így biztosíthatjuk, hogy ez a jövőben is így legyen. Helyes fogmosás, megfelelő egyéb eszközökkel végzett szájápolás és rendszeres orvosi ellenőrzés. Aki így jár el a fogaival kapcsolatban, az tudatosan éli az életét, és biztosan kevesebb fájdalmas fogászati problémával kell szembesülnie az évek során.

    (Napfény Dental)

    Legutóbb frissült: 2015.03.11 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai? Hogyan előzhető meg?

    A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.

    Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

    Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Mit szabad és mit nem foghúzás után?

    Szeretném tudni, hogy véséssel és varrással együtt járó foghúzást követően mi a teendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    A szájszag kialakulásának megelőzése

    A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.