• A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés

        Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

        Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

        Fogfehérítés vs. narancslé?

        Az Eastman Institute for Oral Health kutatói arra keresték a választ, vajon a 6 százalékos hidrogén peroxid – ez a professzionális fogfehérítésben gyakran használt anyag – gyakorol károsabb hatást a fogakra, vagy a savas narancslé. Kiderült, hogy a narancslé nagyobb mértékben csökkentette a fogak keménységét és érdesebbé is tette a fogzománcot.

        A Journal of Dentistry című szaklapban megjelent cikk szerint, a fogak felszínét egy speciális, függőlegesen pásztázó mikroszkóppal vizsgálták, és így derült ki, hogy a sav szinte elmossa a fogakat. A narancslé, egyenesen 84 százalékkal csökkentette a zománc keménységét. Ugyanakkor a fogfehérítés után nem volt tapasztalható jelentős változás.  

        Hirdetés

        Meg kell óvni a zománcot

        A zománc elvékonyodása és károsodása, felgyorsítja a fogromlást és növeli a szuvasodás kockázatát. Az üdítők és a gyümölcslevek természetesen mind savas hatásúak, vagyis rendszeres és hosszútávú fogyasztásuk káros a fogakra.

        A fogzománc védelme


        A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A fogzománc védelme>>

        Az eddigi vizsgálatok csak a fogfehérítés hatásait, és esetleges károsító hatását vizsgálták, de sosem készült még olyan tanulmány, amely összehasonlítja azt a savas italokéval.

        Ebből a friss dolgozatból kiderül, hogy a professzionális eljárásoknak nincs negatívabb hatása, mint a természetes gyümölcsleveknek – ismerteti dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista.

        A fogzománc elvékonyodása komoly probléma, szinte minden felnőttet érint az évek előrehaladtával. Egyelőre nincs kifejezetten erre a problémára kidolgozott megoldás, bár a fluorid, a rendszeres fogmosás, a fejlett szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás, és az időnkénti fogorvosi kezelés megállíthatja, lassíthatja a folyamatot.

        Akik gyakran fogyasztanak üdítőket és gyümölcsleveket, érdemes odafigyelniük, hogy azok ne tartózkodjanak 20 percnél tovább a szájukban. A fogfehérítés, pedig – megfelelő szakmai háttérrel – nem jelent különösen károsodást a zománcnak.   

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A hatóanyag a lényeg

        A fogorvos által végzett, és az otthoni fogfehérítés közti döntő különbség (az áron kívül), a hatóanyag koncentrációja. A rendelői eljárás során erősebb anyagokat alkalmaznak, hiszen a szakértők és a gondos ínyvédelem ezt lehetővé teszi – így az kezelés csak egy órát vesz igénybe.

        Létezik olyan otthoni megoldás is, amely során egy fogorvos által ajánlott rugalmas sínt kell éjszakára felhelyezni, amelyben elhelyezhető a fehérítő gél. Így az eljárás természetesen több napig is eltart, már csak azért is, mert kimarad a rendelőkben elérhető speciális fénykezelés.

        Ennél a megoldásnál rizikófaktor még, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan betartani az utasításokat, például azt, hogy az kezelés menete során ne fogyasszunk színező hatású ételeket, italokat. Ez a megkötés a fogfehérítés után következő 10 napra is érvényes, mindkét esetben.

        Az egyéb fogfehérítő fogkrémek, matricák, otthon használandó szerek, már csak a biztonsági szempontok miatt sem tartalmazhatnak annyi és olyan hatóanyagot, mint a fogorvos által alkalmazott, így hatásuk sem vetekedhet egy professzionális eljárással. Ráadásul az otthoni fehérítés hátránya, hogy az íny nem kap védelmet és emiatt könnyen begyulladhat, és ekkor abba kell hagyni a fehérítést.

        (Orvostkeresek.hu)
         

        Legutóbb frissült: 2011.08.11 13:18
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A tenziós fejfájás

        A tenziós fejfájás

        Dr. Zsuga Judit

        Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A túlzott fluorbevitel veszélye: a dentális fluorózis

        Fluorózis akkor alakul ki, amikor a fogzománc az elégtelen mineralizáció (vagyis az ásványi anyagok hiányos beépülése) miatt porózusabbá, érdesebbé, törékenyebbé válik. Ezt a fogzománc érési, fejlődési szakában történő túlzott fluoridbevitel okozza, leginkább tehát az 1-8. életévben jellemző, mert ez idő alatt fejlődik ki a maradó fogaink zöme az állkapcsunkban.

        Érzékenyek a fogai?

        Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

        Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

        A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

        Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

        Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

        Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

        Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

        Mitől alakulhat ki fogkő?

        A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani. De vajon mi okozza a fogkő kialakulását, és milyen módszerekkel lehet eltávolítani? Cikkünkből kiderül.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.