Foghúzás után - A legfontosabb szabályok időrendben

Dr. Galgóczi Natália
szerző: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - WEBBeteg
frissítve:

Foghúzás után az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Fontos azonban, hogy teendőink még nem értek véget, mert még megfelelő gyógyulás esetén is napokig be kell tartanunk bizonyos szabályokat.

A foghúzás utáni első órákban

A kapott tampont 15 percig kell szorítanunk fogaink között, hogy minél hamarabb elálljon a vérzés. Ez alapesetben egy órán belül megtörténik. Ha a vérzés nem áll el néhány órán belül, keresse fel orvosát!

Amíg a zsibbadás tart, csak folyadékot szabad fogyasztani, azt is csak akkor, ha nagyon muszáj, de csak nagyon óvatosan, és inkább buborékmenteset válasszunk.

A foghúzás helyét szívogatni és öblögetni tilos, hiszen ilyenkor egy vérdugó képződik az eltávolított fog helyén, és ha ezt kimossuk, a gyógyulást késeltetve egy fájdalmas gyulladás alakul ki a seb helyén, amit nagyon nagy fájdalom kísér. Nem kell megijedni, ha a seb sárgás-szürkés színnel gyógyul, ez a szájban teljesen normális.

Ne fogyasszon kávét vagy alkoholt a foghúzást követő első 6 órában. Tévhit, hogy a tömény alkoholok fertőtlenítik a sebet. A dohányzást illetően: legalább 1 órát ki kellene hagyni, illetve minél kevesebbet dohányozni, mivel ez hátráltatja a sebgyógyulást.

A foghúzás utáni napokban

A zsibbadás elmúlását követően, a másik oldalt használva lehet óvatosan enni.Tejterméket, illetve tömény alkoholt azonban a foghúzás után két napig nem szabad fogyasztani, mert ezek gyulladást okozhatnak és hátráltatják a sebgyógyulást.

Nehéz fizikai munkát se végezzünk, és ide tartozik az edzés mellőzése is, legalább két napig. Főleg akkor fontos, ha a fogeltávolítás a felső állcsontban történt, hiszen az arcüreg közelsége miatt akár az meg is nyílhat, ilyen esetben és felülfertőzi az arcüregét is. Ezt úgy veszi észre, hogy ha megfújja az orrát, szelelést érez, vagy a sebnél buborék képződik, ebben az esetben azonnal fogorvoshoz, de leginkább szájsebészhez kell forduljon, hogy bezárják a nyílást, és emellett azonnal antibiotikumos kezelést kell kezdeni.

Az arc a húzás után megduzzadhat pár napig, amit jegeléssel, hideg vizes borogatással lehet enyhíteni, természetesen kívülről.

Az érzéstelenítő hatásának elmúlásakor fellépő kellemetlen érzés természetes. Fájdalom esetén nyugodtan vegyen be fájdalomcsillapítót.

Ha antibiotikumot rendelt az orvos, mindenképpen legalább 5 napig kell szedni, kivéve, ha allergiás reakciót vagy hasmenést, illetve egyéb kellemetlen mellékhatást tapasztal.

Fogmosást nem kell kihagyni. A húzás helyén óvatosabban lehet tisztítani a szomszédos fogakat, de a sebet ne dörzsöljük, és 2-3 napig szájvizet se használjunk, valamint a szájzuhanyt is hanyagolni kell egy pár napig.

Foghúzás után is erős fájdalom

"Eltávolították a jobb felső 5-ös gyökérkezelt fogam, mert nagyon fájt. Azóta eltelt lassan három hét és a fájdalom nem szűnik, hanem fokozódik. Kérem, írja meg, mit tegyek!"
Dr. Katona Pál, fogszakorvos, szájsebész válasza az Orvos válaszol rovatban

További tanácsok foghúzást követően

  • A meleg bármilyen formában ártalmas, vérzést és a sebkörnyék megduzzadását okozhatja, ezért kerülje a napozást, a szaunázást és a forró fürdőt az első napokban.

  • A jeget sose helyezze közvetlenül az arcára, tegyen alá zsebkendőt. Ha a jeget közvetlenül az arcára tenné, enyhébb szöveti károsodást okozhatna. Az érzéstelenítés, esetleg hőemelkedés miatt nem érzi, valójában mennyire hideg is a jég.

  • Ne piszkálja a sebet, erre főleg gyerekeknél ügyeljen!

  • Ha a nyálában vérnyomokat lát, általában nincs ok az aggodalomra. Ha a vérzés erősödik, harapjon rá egy összetekert steril gézlapra.

  • Tegyen több párnát a feje alá, ha lefekszik, hogy a feje legyen a legmagasabban.

Sokan kérdezik: meddig fog fájni?

Sajnos a fájdalom akár egy hétig is eltarthat, főleg ha a fogorvos nehezen tudta eltávolítani a gyulladt, fájdalmas fogat. Ha a fog eltávolítása után a panaszok nem enyhülnek, sőt esetleg fokozódnak, mindenképp ajánlott újra felkeresni a kezelő fogorvost.

Ilyen esetben fogorvosunk egy gyógyszerrel átitatott gézcsíkkal már enyhíteni tud a fájdalmunkon; ennek a sebbe helyezésével jelentősen csökken a fájdalmunk, és a fájdalomcsillapítót sem kell tovább kapkodni. Jó hatással lehet még a soft lézeres kezelés, ami szintén elősegíti a könnyebb gyógyulást, de ez még csak kevés fogorvosnál érhető el.

Varratszedésre általában a beavatkozást követő 6-7 napon kerül sor, amennyiben nem felszívódó varratot alkalmaztak.

Ez is fontos lehet

Dr. Galgóczi Natália, fogorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
További forrás: Dr. Varga Éva, fogorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.