Fogtömés - Mi alapján dönt a fogorvosunk?

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.

A helyes fog- és szájápolást már az első tejfogak megjelenését követően javasolt elkezdeni, mivel a tejfogak épségének megőrzése éppen olyan fontos, mint a végleges fogazaté. Számtalan esetben még a legkörültekintőbb fogápolás mellett is bekövetkezik a fogak szuvasodása (caries).

Annak érdekében, hogy minimális beavatkozással lehessen helyreállítani a szuvas fogat, félévenként fogorvosi ellenőrzés szükséges.

Mi az a fogtömés és milyen típusai vannak?

A fogászati beavatkozások közül a fogtömés az egyik leggyakoribb beavatkozás. A fogtömések plasztikus állagú anyagok, melyet a fogorvos még formálható állagban a fogon kialakult és előkészített üregbe helyez, megfelelően eligazítja és megkeményíti.

A néhány évvel ezelőtt használt fémszínű amalgámtöméseket mára felváltották az esztétikus pótlások. Az esztétikus pótlás színében, anyagában is nagyon hasonlít a foghoz, szinte észrevétlen marad. 3 típusa: kompozit, kompomer, üvegionomer tömések.

A leggyakrabban használt töméstípus a kompozit tömés, melynek az elkészítése többlépcsős folyamat eredménye, ellenálló tömésfajta, de idővel zsugorodik. A kompomer tömés nedvességre érzékeny, főleg tejfogak tömésére és hosszabb távú ideiglenes tömésekként alkalmazzák. Fluoridleadásra képes, hozzájárulva ezzel a további szuvasodás megelőzéséhez.

Az üvegionomer tömések szintén nem fémtartalmú tömőanyagok, melyek kémiailag kitűnően kötődnek a fog anyagához, azonban a terhelhetőségük kisebb, ezért leginkább tejfogak vagy fognyaki cariesek ellátására alkalmazzák.

Tartósabb fogtömés

Bizonyos idő eltelte után a tömések cseréje válik szükségessé. A harapás, rágás vagy csupán a fogak egymással való érintkezésének következtében a tömés és a fog szövete közötti kapcsolat meggyengül, és a fog esendővé válhat a baktériumokkal szemben.

A tömés tartósabbá tételén dolgozó kutatók rájöttek arra, hogy bizonyos enzimek, az úgynevezett mátrix metalloproteinázok (MMP) felelősek a dentin egyik fő összetevőjének, a kollagének a lebontásáért is.

A kutatók szerint a fogtömés tartósságát az határozza meg, hogy mennyi a jelen lévő kollagén, ezért a kollagént bontó enzim működésének gátlásával a kollagén mennyisége növelhető, ennek köszönhetően erősebb lesz a tömés és a foganyag közötti kapcsolat.

Az MMP enzim kiiktatása klórhexidin nevű anyaggal könnyen és gyorsan kivitelezhető, ami a tömések élettartamának jelentős növekedését eredményezi.

Szintetikus fogzománc, a fájdalommentes fogtömés

Ez az új és fájdalommentes fogászati eljárás a tokiói FAP Fogászati Intézet csapatának köszönhető. A kutatómunkát a fájdalommentesség kidolgozása, illetve az ihlette, hogy sok esetben a fogon lévő sérülések kicsik voltak ahhoz, hogy a tömőanyagot megfelelően el tudják egyengetni. Ezért a tömés behelyezése előtt a sérült rész fúróval történő kitágítása volt szükséges, ami nemcsak a sérült részt, hanem a fog ép részét is érintette.

Az új találmány a természetes fogzománc alkotásában is részt vevő hidroxi-apatit kristályokból felépülő erősen savas, képlékeny anyag, ami kitölti a lyukakat és hozzáragad a fog szövetéhez. Az új anyag leginkább a fogzománcot érintő hiányosságok esetében alkalmazható.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.