Rosszak a magyar gyerekek fogai

Szerző: FH

Magyarországon a gyermekeknek, átlagosan 3 szuvas vagy tömött foga van, ezzel az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint, hazánk az utolsó helyek egyikén áll.

Ezért is tartja fontosnak a jó szájhigiénia ügyét, két nagy fogápolással foglalkozó cég, amely jövő hét csütörtöktől a "Fogtündér Kincse" címmel, egy internetes játékot indít a magyar általános iskolások körében. A játékos verseny másfél hónapig tart, a győztes iskolának 5 millió forint értékben családi és sportnapot rendeznek a szervezők.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint, Svédországban a 12 éves gyerekeknek szinte teljesen ép a fogazatuk, de Angliában is átlagosan csak 1,4, Németországban 1,7 szuvas, vagy tömött foga van a gyerekeknek - mondta Budai Mária gyermefogorvos a játék hétfői bemutatóján. Az európai listán, hátul kullogunk az átlagos 3 rossz foggal, de a legfrissebb magyar felmérések szerint van remény, ugyanis javulnak az eredmények - tette hozzá.

A fogorvos elmondta: A gyermekeknek 4 fontos szabályt kellene betartaniuk. Az egyik, hogy naponta legalább kétszer 2 percet mossanak fogat, lehetőleg ritka csomózású, kisfejű fogkefével. A másik, hogy helyesen táplálkozzanak, például ha lehet, kerüljék a szénhidrátot, főleg az olyan ételeket, mint a ropi, keksz, ami könnyen a fogakra tapad. A harmadik, hogy olyan fogpasztát használjanak, amelyben megfelelő a fluorid tartalom, a negyedik pedig, hogy évente legalább egyszer, a szülők vigyék el a gyerekeket ellenőrzésre a fogorvoshoz.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy fontos odafigyelni azokra a gyermekekre, akik különösen veszélyeztetettek. Például a mentálisan betegekre, hiszen őket nehéz a helyes fogápolásra szoktatni, sőt a kezelésüket is legtöbbszőr csak altatásban lehet végezni. Budai Mária veszélyes tendenciának tartja, hogy már a gyermekek között is sok a bulímiás, anorexiás, akik evési szokásaikkal fogaik épségét, szájhigiéniájukat is tönkre tehetik.

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik.

A Fogtündér Kincse internetes versenyről, amely játékos formában tanítja a gyerekeket a szájhigiénia fontosságára és arra, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, a szervezők valamennyi, több mint 2300 magyarországi általános iskolát értesítették. Az az iskola, amely részt vesz a versenyben plakátot tesz ki, amelyen tájékoztatja diákjait, hogyan gyűjthetnek pontokat a www.egyszervolt.hu weboldalon található vetélkedőn.

A legtöbb pontot összegyűjtő iskolának a tanév végén, júniusban rendezik meg az 5 millió forint értékű családi-, és sportnapot.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

A száj a test tükre - A fogászati...

Hogyan őrizhetjük meg sokáig fogainkat, jó egészségben? - tette fel a nem költőinek szánt kérdését dr. Bartha Károly (SE, Konzerváló Fogászati...

Hogyan küzdjük le a fogorvostól...

Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává...

Irreális félelem a fogorvostól - A...

"A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a...

Az iskolai fogászat miatt félünk a...

Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán...

Fogorvos diagnosztizálja a...

Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.