• Rosszak a magyar gyerekek fogai

    Szerző: FH

    Magyarországon a gyermekeknek, átlagosan 3 szuvas vagy tömött foga van, ezzel az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint, hazánk az utolsó helyek egyikén áll.

    Ezért is tartja fontosnak a jó szájhigiénia ügyét, két nagy fogápolással foglalkozó cég, amely jövő hét csütörtöktől a "Fogtündér Kincse" címmel, egy internetes játékot indít a magyar általános iskolások körében. A játékos verseny másfél hónapig tart, a győztes iskolának 5 millió forint értékben családi és sportnapot rendeznek a szervezők.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint, Svédországban a 12 éves gyerekeknek szinte teljesen ép a fogazatuk, de Angliában is átlagosan csak 1,4, Németországban 1,7 szuvas, vagy tömött foga van a gyerekeknek - mondta Budai Mária gyermefogorvos a játék hétfői bemutatóján. Az európai listán, hátul kullogunk az átlagos 3 rossz foggal, de a legfrissebb magyar felmérések szerint van remény, ugyanis javulnak az eredmények - tette hozzá.

    A fogorvos elmondta: A gyermekeknek 4 fontos szabályt kellene betartaniuk. Az egyik, hogy naponta legalább kétszer 2 percet mossanak fogat, lehetőleg ritka csomózású, kisfejű fogkefével. A másik, hogy helyesen táplálkozzanak, például ha lehet, kerüljék a szénhidrátot, főleg az olyan ételeket, mint a ropi, keksz, ami könnyen a fogakra tapad. A harmadik, hogy olyan fogpasztát használjanak, amelyben megfelelő a fluorid tartalom, a negyedik pedig, hogy évente legalább egyszer, a szülők vigyék el a gyerekeket ellenőrzésre a fogorvoshoz.

    A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy fontos odafigyelni azokra a gyermekekre, akik különösen veszélyeztetettek. Például a mentálisan betegekre, hiszen őket nehéz a helyes fogápolásra szoktatni, sőt a kezelésüket is legtöbbszőr csak altatásban lehet végezni. Budai Mária veszélyes tendenciának tartja, hogy már a gyermekek között is sok a bulímiás, anorexiás, akik evési szokásaikkal fogaik épségét, szájhigiéniájukat is tönkre tehetik.

    A fogszuvasodás


    A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik.

    A Fogtündér Kincse internetes versenyről, amely játékos formában tanítja a gyerekeket a szájhigiénia fontosságára és arra, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, a szervezők valamennyi, több mint 2300 magyarországi általános iskolát értesítették. Az az iskola, amely részt vesz a versenyben plakátot tesz ki, amelyen tájékoztatja diákjait, hogyan gyűjthetnek pontokat a www.egyszervolt.hu weboldalon található vetélkedőn. 

    A legtöbb pontot összegyűjtő iskolának a tanév végén, júniusban rendezik meg az 5 millió forint értékű családi-, és sportnapot.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.22 13:56, Megjelenés: 2008.04.22 13:56
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

    Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.

    Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

    A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

    Irreális félelem a fogorvostól - A pszichológus válaszol

    "A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

    Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

    Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

    Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA