• Mik fokozzák fogaink érzékenységét?

    Szerző: Medipress

    A fogak érzékenységéhez vezethet a túl erős dörzsölés fogmosás közben, illetve a savas ételek és italok fogyasztása is, derül ki az amerikai Általános Fogászakadémia felméréséből.

    A 700 megkérdezett fogász egyharmada szerint, az érzékenységet elsősorban a savas ételek és italok, másodikként pedig a helytelen – túl erőteljes – fogmosási technika okozza. A fog érzékenysége, ugyanis a fogakban futó idegek irritációja miatt alakul ki.

    Általában egy vagy több fogat érint, hideg, vagy forró ételek, italok fogyasztásakor, hideg levegő belégzésekor jelentkezik, többnyire hirtelen, éles fájdalom formájában. Amerikában legalább negyvenmillió felnőtt szenved tőle.

    Hirdetés

    Fogcsikorgatás teszt


     Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma? Töltse ki tesztünket! >>

    Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint, az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a fogzománcot, és károsíthatja az ínyt is.

    Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

    A felmérésből kiderül, hogy a fogorvosok bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, a bulímiát, valamint a refluxbetegséget is okolják a zománckárosodásért, illetve a fogak érzékenységéért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A fájdalom csökkentése érdekében, ajánlják a megfelelő fogkrém és puha fogkefe kiválasztását. Napi minimum kétszeri fogmosást javasolnak, melyek két-három percig tartanak, és ajánlják a fogselyem rendszeres használatát is.

    A fogkefét 45 fokban, tenyerünk helyett az ujjaink között tartva finoman, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást. Célszerű továbbá kerülni a savas ételek és italok, így az üdítők és citrusfélék fogyasztását.

    A fogszuvasodás

     


    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.
    A fogszuvasodásról bővebben>>

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.03.16 06:11, Megjelenés: 2011.03.16 06:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás - a mucositis megelőzése

    A daganatos betegségek kezelésének célja a daganatos szövet elpusztítása. A terápia során számos mellékhatás jelentkezésével kell számolni, melyek egyike a kellemetlen szájnyálkahártya-gyulladás, a mucositis.

    Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

    Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

    Amit nem biztos, hogy tud a fogápolásról

    Belefáradt az állandó fogmosásba? Túl elfoglalt a fogselyem használatához? Ne engedjen a kísértésnek, és ne hagyja ki ezeket a napi feladatokat! A szájhigénia a tiszta foggal kezdődik.

    A fogzománc védelme

    A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina fogszakorvos beszélt.

    Szájzuhany

    Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres használata jótékony hatással van az egészségre.

    A foghullás rákos megbetegedésre utalhat

    Sok ezer beteg vizsgálata után japán kutatók szoros összefüggést találtak a foghullás és három rákos megbetegedés kockázata között. Ezek a nyelőcső, a fej és nyak, illetve a tüdő rákos megbetegedései - számolt be a Health24.

    Napi kétszeri fogmosás - Miért hasznos?

    Napi kétszeri fogmosással nem csak az egészséges mosolyunk érdekében teszünk valamit, hanem a szívinfarktus előfordulásának esélyét is csökkenthetjük – állapította meg a londoni University College kutatógárdája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA