Fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátlás igénye nem újkori jelenség, már az ókorban is számos megoldást találtak ki a nem kívánt terhességek megelőzésére. A modern kor további alternatívákat kínál a születésszabályozásra, melyek hatékonyságukat tekintve ugyan eltérőek, de ezen széles palettáról már mindenki találhat magának megfelelőt.

Megkülönböztethetünk férfiak, illetve nők által használható módszereket, melyek közül a legfontosabbakat az alábbiakban tekintjük át.

Óvszer

Az egyetlen férfiak által használható módszer. Készülhet latexből, illetve újabban műanyagból (latexallergiásoknak). Helyes használat esetén a teherbeesés kockázata 2% alatti. Legfontosabb előnye, hogy véd a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések ellen (HIV, HPV, Chlamydia, stb.). Fontos megemlíteni, hogy a gumióvszerek nem használhatóak együtt olajos síkosítókkal (így babaolajjal és bizonyos hüvelykúpokkal sem).

Spermicidek

Számos formája elérhető (kúp, film, hab, krém, zselé), emiatt igen vonzó sokak körében. Megbízhatósága széles skálán mozog, a nem kívánt terhesség aránya 1-30% között változik. Legnagyobb hátránya az irritációt és a hüvely hámsérülését okozó hatása, mely növelheti bizonyos vírusfertőzések esélyét. Gyakran kombinációban használják óvszerrel, illetve pesszáriumokkal.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

A nők körében az egyik legelterjedtebb módszer. Nagyon sok típusa létezik, összetételt és hormontartalmat tekintve is igen széles a skála. Kivétel nélkül mindegyik a peteérés gátlásán keresztül fejti ki hatását, és mindemellett számos ún. non-kontraceptív előnnyel is rendelkeznek. Ez utóbbi hatás, illetve a különböző hatóanyagok és hormondózisok miatt nagyon fontos az egyénre szabott tablettaválasztás. Legfontosabb szabály, hogy a tablettákat lehetőleg a nap ugyanazon szakában szedje a be a páciens, így biztosítva egy folyamatos, a peteérés gátlásához szükséges hormonszintet. Hatékonyságukat tekintve igen megbízhatónak tekinthetőek, helyes tablettaszedés mellett a teherbeesés kockázata 1% alatti. Tartós szedés mellett bizonyítottan csökkentik bizonyos rosszindulatú dagantok, így a petefészekrák, a méhnyakrák és a méhtestrák előfordulását. Számos esetben kedvezően befolyásolják a bőr faggyútermelését, és néhány esetben vizelethajtó hatással is bírnak. Így enyhe mértékben ugyan, de testsúlycsökkenést képesek előidézni. Sajnos bizonyos gyógyszerekkel, például antibiotikummal együtt szedve őket hatékonyságuk jelentősen csökkenhet. Ösztrogéntartalmuk miatt 35 év feletti, dohányzó nőknek nem javasolt a használatuk, csakúgy, mint az öröklött trombózishajlamban (ún. APC rezsiztencia vagy Leiden mutáció) szenvedőknek.

Hüvelygyűrű

Igen megbízható módszer, melynek hatékonysága megegyezik a fogamzásgátló tablettákéval. Kényelmes, hiszen havonta egyszer szükséges a páciensnek magának egy rugalmas, műanyag gyűrűt a hüvelybe helyezni. Az eszköz a kombinált fogamzásgátló tablettákhoz hasonló módon etonogesztrelt és etinilösztradiol felszabadulást biztosít naponta egyenlő dózisban. Az egyik legjobb módszer azoknak, akik feledékenységük miatt nem tudnak a tablettaszedés szabályaihoz alkalmazkodni, ugyanakkor egy jó cikluskontrollt és hatékony fogamzásgátló hatást biztosító megoldást keresnek. Helyes használat esetén a teherbeesés kockázata 1% alatti.

Méhen belüli hormonmentes eszköz (IUD, „spirál”, „hurok”)

Hormonmentes, igen hatékonynak tekinthető fogamzásgátló módszer. Sokak számára vonzó viszonylag alacsony ára és megbízhatósága miatt, használata mellett a terhesség esélye 0,5%. Általában egy T-alakú műanyag vázból áll, melynek a szárára rézszál (gyakran arannyal vagy ezüsttel bevonva) van tekercselve. Hatásmechanizmusát tekintve a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyába való beágyazódását gátolja, valamint csökkenti a méhűrbe feljutó spermiumok mennyiségét azáltal, hogy egy steril gyulladást hoz létre a méh üregében megváltoztatva a méhnyaknyák kémiai összetételét.

Felhelyezése nem sokkal több, mint egy méhnyak területéről vett kenetvétel. Az eszköz ultrahangos ellenőrzése is megtörténhet az éves rákszűrések alkalmával. Felhelyezését általában már szült nőknek javasoljuk.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz (IUS)

Hatékonysága a meddővé tételével vetekszik. Alakja az IUD-vel megegyező, ám fémet nem tartalmaz, csupán a műanyag vázba épített, öt évre elegendő hormont. A célszervközeli hormonhatásnak köszönhetően a szervezet hormonterhelése csökken, a szisztémás hatások is elhanyagolhatóak. Jelentősen csökkenti a vérzés mennyiségét és időtartamát, a teherbeesés pedig szinte elképzelhetetlen az eszköz mellett. Általában már szült nőknek javasoljuk. Viszonylag borsos az ára, de a többi hormonális módszerrel összevetve havi bontásban igen olcsónak mondható.

(WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.