Fogamzásgátló zselé kifejlesztésén dolgoznak kutatók

Medipress
megjelent:

New York-i tudósok azon fáradoznak, hogy a fogamzásgátló tabletta helyett valami egyszerűbb megoldást kínáljanak a nemkívánt terhesség megelőzésére.

A kutatók által kifejlesztett új zselé, amelyet minden más gélhez hasonlóan a testfelületre kell dörzsölni, egyelőre ugyanolyan hatékonynak mutatkozott a próbák alatt, mint a hagyományos fogamzásgátló szerek.

Nagy előnye viszont, hogy az eddigi vizsgálatok során nem jelentkeztek a ma használatos fogamzásgátlókra jellemző mellékhatások, mint például a hangulatváltozások, a fejfájás, az aknés bőrpanaszok vagy a hízás. Sőt, az is kifejezetten nagy előnye az új készítménynek, hogy akár szoptatós kismamák is alkalmazhatják.

Az új zselé az ösztrogén és progeszteron nemi hormonok kombinációjából áll, amelyek minden fogamzásgátló alapjai, csakhogy a gélben nem az eddig alkalmazott progeszteron típust használják, hanem annak egy fajtáját a nesztoront. Valószínűleg ennek tulajdonítható a kevesebb mellékhatás is. A kutatók néhány éven belül szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni a jelenleg klinikai próbákon szereplő új fogamzásgátló készítményt.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.